„A bíróságok nem felelőtlenek”

Handó esélyt lát a parlamenti bizottsági vitában

Bán Károly – 2016.02.03. 01:11 –

„Tartsák tiszteletben a bírók függetlenségét” – reagált Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke arra a médiavisszhangra, amely a Hagyó-, valamint a vörösiszapper ítéletét övezte.
A bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók – az alaptörvénynek ezzel a passzusával indította Handó Tünde keddi sajtótájékoztatóját, amelyet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke azzal indokolt, a közelmúlt nagy ügyei kapcsán a sajtóban elhangzottak arra utalnak, hogy nem eléggé érthető az ítélkezés és a bírósági eljárás menete.

Handó szerint a bírákat nem befolyásolhatják ezek a vélemények, de a bírósági vezetőknek nagyon is oda kell rá figyelniük. A bíróságok és a bírák sem „felelőtlenek”, mondta, hozzátéve, „sok grádicsot kell megjárnia egy ügynek a jogerős döntés megszületéséig”. Kifejtette, bízik abban, a törvényhozás segít majd, hogy az ítélkezés és a bíróság működése érthetőbb és átláthatóbb legyen. Kérdésre válaszolva azt mondta, „az emberek többségét joggal felháborító döntések miatt” parlamenti bizottsági vitát kezdeményező Németh Szilárd javaslatában ő nem a bíróságokra gyakorolt nyomást látja, hanem az esélyt arra, hogy mindenki megértse, mit jelent a bírói függetlenség és a felelősség. Az igazságszolgáltatás minden szereplőjének „van dolga abban, hogy sokkal megalapozottabb és hatékonyabb eljárásokat tudjunk felmutatni” – hangsúlyozta.