Újra migránsroham alatt Európa

Ismét ezrek érkeznek Pireuszba, túlsúlyban vannak a gazdasági bevándorlók

Tóth Loretta – 2016.02.03. 01:01 –

Elfogadta tegnap az Európai Bizottság a Görögországra vonatkozó schengeni értékelési jelentés tervezetét, amelyben felhívják a figyelmet, hogy Athén elhanyagolta kötelezettségeit a külső határok védelme terén. A Frontex adatai szerint a menekültáradat télen sem mérséklődött.

Az Európai Bizottság tegnap közleményben tudatta, hogy a biztosok kollégiuma elfogadta a tervezetet, amely a tagországok és az európai uniós határőrizeti ügynökség (Fron­tex) szakértőinek egy, előre be nem jelentett novemberi helyszíni látogatásán alapul. A dokumentum, noha elismeri a görög hatóságok leterheltségét, megállapítja, hogy a migránsok tényleges azonosítása és regisztrációja nem történik meg. Előfordul, hogy az ujjlenyomatokat nem viszik be a rendszerbe, nem ellenőrzik mindig az úti okmányok hitelességét.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) hétfői összesítéséből kiderült, hogy év eleje óta, január 30-ig 62 ezer migráns érte el az Európai Uniót vízi úton, mintegy kilencven százalékuk Görögországban, a többiek Olaszországban ért partot. Jannisz Muzalasz görög bevándorlási miniszter szerint ugyanakkor jelenleg a Törökországból érkezők között egyértelműen túlsúlyban vannak a nyomor elől menekülők és a gazdasági migránsok, és kevesebben azok, akiknek az élete volt veszélyben.

A görögországi Pireusz kikötőbe hétfőn közel 6500, tegnap pedig újabb 1700 migráns érkezett az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigetekről. Az újabb „roham” annak tudható be, hogy vasárnap ért véget a görög tengerészek négynapos sztrájkja, amely értelemszerűen fékezte a migránsok továbbindulását a görög szigetekről.

Egyre több bevándorló próbál Belgiumból átjutni Angliába. Az év eleje óta nyolcszázkilencven bevándorlót tartóztattak le a hatóságok a belga tengerparti régióban, ami egyharmados növekedést jelent az egy hónappal korábbi adatokhoz képest. A bevándorlók újabban a belgiumi kikötőkből remélnek átjutni Angliába.

Ewa Moncure, a Frontex szóvivője tegnap a Kossuth rádió 180 perc című műsorának nyilatkozva elmondta: miután Európának példa nélküli migrációs válsággal kell szembenéznie, a Frontex már tavaly is kapott pluszforrást, s a következő években tovább növekszik az uniós határőrizeti ügynökség költségvetése.

A Kölni Gazdasági Intézet (IW) előzetes becslések alapján kiszámolta, hogy Németországnak mennyibe fog kerülni a menekültek ellátása, és ennek milyen hatása lesz a munkaerőpiacra. A Frankfurter Allgemeine Zei­tung (FAZ) által idézett becslésből kiderült, hogy 2015-ben 1,1 millió, 2016-ban nyolcszázezer és 2017-ben ötszázezer bevándorló érkezett, illetve érkezhet Németországba. A számítások alapján a bevándorlók 55 százaléka tartósan munka nélkül marad.

 

Újra migránsroham alatt EurópaIsmét ezrek érkeznek Pireuszba, túlsúlyban vannak a gazdasági bevándorlók - Elfogadta...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. február 3.