Giscard d’Estaing-t köszöntötte Orbán

Még ma is Magyarország és a magyarok barátja a volt francia államfő

Kristály Lehel – 2016.02.03. 01:00 –

Levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök a kedden kilencvenéves Valéry Giscard d’Estaing volt francia elnököt.

Giscard d’Estaing 20160203 (Fotó: Reuters - Fabian Bimmer)

A hivatalos indonéziai látogatáson tartózkodó kormányfő levelét Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatta el a távirati irodához. Köszöntőjében Orbán Viktor azt írta: „Önre mint Franciaország nagy elnökére emlékszünk vissza, aki mindig tisztelettel és barátsággal viseltetett Magyarország és a magyarok ügye iránt.” A miniszterelnök külön megköszönte a volt francia elnök személyes barátságát, és azt kérte tőle, őrizze meg jóindulatát Magyarország iránt.

A jobboldali Valéry Giscard d’Estaing 1974 és 1981 között volt Franciaország köztársasági elnöke. Hivatali ideje alatt született törvény a születésszabályozás és terhességmegszakítás jogáról, az alapfokú oktatás egységesítéséről, huszonegyről a tizennyolcadik életévre csökkent a nagykorúvá válás időpontja, a választójogi korhatár. Elnökként szorgalmazta a TGV (Train á Grande Vitesse), a nagy sebességű vasút megépítését, és 1975-ben ő kezdeményezte a világ legfejlettebb ipari államainak (a mai G7 csoport) létrehozását.

Az 1981-es veresége után sem vonult vissza a politikától, 1993 és 1997 között a Nemzetgyűlésben politizált, majd 1989 és 1993 között európai parlamenti képviselőként az uniós integráció egyik szószólója volt. Korábbi köztársasági elnökként 1981 óta tagja a francia törvények alkotmányosságát ellenőrző testületnek, az Alkotmányozó Tanácsnak.