Triumvirátus irányítja a női válogatottat

Kézilabda. A szövetség vezetése megköszönte Talant Dusebajev munkáját a férfiválogatottnál – Később jelölik ki az utódját

Burkovits Ferenc – 2016.02.03. 00:31 –

Elek Gábort, a Ferencváros és Ambros Martínt, a Győr vezetőedzőjét nevezte ki a női válogatott kapitányai­nak a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnöksége, amely közös megegyezéssel szerződést bontott Talant Dusebajevvel, a férfiválogatott szakvezetőjével.

sajtótájékoztató 20160203Pálinger Katalin, Elek Gábor és Kocsis Máté a sajtótájékoztatón (Fotó: MTI - Illyés Tibor)

Egy sikertelen női világbajnokság és egy gyenge férfi Európa-bajnoki szereplés után Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke a keddi sajtótájékoztatón bejelentette: „Pálinger Katalin, a szövetség alelnöke javaslatára az elnökség egyhangúlag úgy döntött, hogy Elek Gábor és a spanyol Ambros Martín irányítja a női válogatott felkészülését, s munkájukat Siti Beáta segíti majd.” Az ötletgazda Pálinger Katalin azt mondta: biztos benne, hogy a két szakember, akik elvállalták a felkérést, kiválóan tud majd együttdolgozni.

Ambros Martín elfoglaltsága miatt – a Győr tegnap bajnoki mérkőzést játszott – nem volt jelen a sajtótájékoztatón, csak felolvasták nyilatkozatát: „Nagy megtiszteltetés a felkérés. Négy éve élek Magyarországon, és a családommal együtt egy picit a második hazámnak tekintem az országot. Tudom, hogy a magyar kézilabda nehéz időszakot él meg, ezért amikor felkértek, rögtön igent mondtam, s remélem, Elek Gábor kollégámmal maradandót tudunk majd alkotni, és négy mérkőzés után úgy adjuk át a csapatot a leendő kapitánynak, hogy az eredmények már több mint biztatók.” A női válogatott legközelebb március közepén vív tétmérkőzést, akkor kétszer is találkozik a lengyelekkel Eb-selejtezőn.

A szövetség elnöke megköszönte a férfiválogatott szövetségi kapitányának, Talant Dusebajevnek az eddigi munkáját, s felbontják a szerződését. Ennek az egyik oka az volt, hogy a tréner, aki egyben a lengyel Kielce vezetőedzője is, nem tartózkodik életvitelszerűen Magyarországon. A negyvenhét esztendős, kirgiz–spanyol szakember utódjáról később születik döntés.

Kocsis Máté elmondta, hogy az elnökség több elvi állásfoglalást hozott, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy ki kell dolgozni a magyar és a külföldi játékosok arányának szabályozását, hogy több hazai játékos kaphasson lehetőséget, s a kluboknak jelentősebb összeget kell fordítaniuk az utánpótlásra.Négy mérkőzésre szól a kapitányok megbízatása
Igent mondott a felkérésre a Fradi edzője
2 perces interjú: Elek Gábor megbízott szövetségi kapitány

– Nem egész egy hónapja még azt mondta, hogy nem akar szövetségi kapitány lenni. Mi változott azóta?

– Igazából semmi sem változott, mert nem főállású kapitányként vállaltam a megbízatást. Sokat kaptam a kézilabdától, és most úgy éreztem, eljött az idő, hogy valamit visszaadjak. Az összefogás volt, ami meggyőzött, hogy erre a négy mérkőzésre a lehető legjobb tudásunk szerint készítsük fel a nemzeti csapatot. A sérülések ellenére ennek sikerülnie kell.

– Két kitűnő szakember hogyan fogja eldönteni, hogy ki legyen a beállós vagy a kapus?

– Ha tréfásan fogalmaznék, akkor azt mondanám, hogy a kapus személyére Pálinger Katalin lenne a legjobb megoldás. Ám a viccet félretéve, olyan gyorsan jött ez a felkérés, hogy Ambros Martínnal még nem tudtam egyeztetni. De, amint leülünk beszélgetni, egyeztetni fogunk arról, hogy kinek mi lesz a feladata. Sok időnk nincs, hiszen a válogatott márciusban már Európa-bajnoki selejtezőt játszik, és a jövő szempontjából fontos, hogy kiharcoljuk a továbbjutást.

– Az előbb említette az összefogást. Erre a női vagy a férfi szakágban van nagyobb szükség?

– Nagy a baj, a magyar kézilabdában van szükség összefogásra.


Vélemény
Két dudás egy kispadon

Szerencsére a magyar kézilabda, s annak is az élvonala, nem olyan gyenge, mint amilyennek az elmúlt hónapokban látszott. A sikertelen olimpiai kvalifikáció annak is a következménye, hogy a szövetség elnöksége nem találta meg a megfelelő kapitányokat a válogatottak élére. A vezetés azonban, úgy látszik, nem tanult a hibájából, mert a számunkra sajnos már elkezdődött újabb olimpiai ciklusnak úgy vág neki, hogy két „karmesterre” bízta a női válogatott irányítását. Ebből pedig zavar is lehet. Nem véletlen, hogy sem a profi kluboknál, sem a sikeres válogatottaknál nem alkalmazzák a páros vezetői megoldást. Ráadásul Elek Gábor és Ambros Martín klubedzőként a legnagyobb ellenfelei egymásnak, mert csapataik, a Ferencváros és a Győr a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is a következő hónapokban nagy csatákat vívhatnak. (SM)