Rétvári: érthetetlen a pedagógus-szakszervezetek által hirdetett bojkott

„A kormány mindig kész a párbeszédre”

MH/MTI – 2016.02.02. 08:20 –

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerint érthetetlen a két legnagyobb szakszervezet által hirdetett bojkott, miközben a múlt héten még éppen ők követelték a köznevelési kerekasztal összehívását.

Rétvári Bence az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában kiemelte: a kormány mindig kész a párbeszédre. Az elmúlt időszakban már több mint száz iskolával sikerült konzultálni, és ezeknek számos tapasztalata volt - mondta az államtitkár, példaként említve, hogy problémaként felmerültek a dologi költségek és az órabeosztások is, de egyúttal számos megoldási javaslat is elhangzott a fórumokon.

Rétvári Bence felidézte, hogy az Emmi a jövő hétre összehívja a köznevelési kerekasztalt, amelyre várják a szakszervezeteket, a pedagógusok, a szülők és a diákok képviselőit is, hogy közösen vitassák meg a helyzetet.

Hétfőn Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke bejelentette, hogy február 13-ára a fővárosba, országos tüntetést szervez a pedagógusok sztrájkbizottsága, a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelve. Szintén hétfőn a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közoktatás szervezeteihez intézett nyílt levélben szólított fel a köznevelési kerekasztal bojkottjára.

Rétvári Bence felidézte, hogy korábban éppen a szakszervezetek követelték a köznevelési kerekasztal összehívását, még a napirendi pontokat is megfogalmazták. Ezért nem érti, hogy az érdekképviseletek, amelyeknek a feladata pont az lenne, hogy ezen részt vegyenek, most miért nem akarnak párbeszédet.

Az eddig megfogalmazott követelésekről az államtitkár azt mondta: 18 éves koráig most is mindenki járhat iskolába. A tananyag mennyisége "régi nagy vita". Kifejtette: egyrészt azt várják, hogy a legmodernebb, legszélesebb körű tudást kapják a diákok, amely a munkaerőpiacon, illetve a továbbtanuláshoz szükséges, másrészt, hogy ne legyen nagy a diákok leterhelése az iskolában. Az arányosság figyelembevételével ennek két megoldása lehetséges - fejtette ki Rétvári Bence. Az egyik, hogy a mostani tartalmat csökkentik, a másik, hogy a tanulási időt növelve a diákoknak nem nyolc, hanem kilenc év alatt kelljen elsajátítaniuk a tananyagot.

MSZP: új alapokra kell helyezni az oktatást
Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint nem csupán korrigálni kell az oktatási rendszert, hanem teljesen új alapokra kell helyezni. Tóbiás József kedden Budapesten támogatásáról biztosította az oktatás helyzete, a kormány oktatáspolitikája miatt szerdán az ország több pontján tartandó demonstrációkat.
Az ellenzéki politikus megerősítette korábbi kijelentését: Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek távoznia kell posztjáról, mert minden a tárcája alá tartozó ágazat súlyos válságban van. A miniszterelnöknek és a kormánynak az oktatásban, valamint az egészségügyben kialakult válsághelyzettel kell foglalkoznia - hangoztatta.
Véleménye szerint a szerdai demonstrációkon "a valódi Magyarország fogja megmutatni magát". Az a Magyarország - folytatta - , amely az elmúlt években elviselte a szakmai megaláztatást, az értelmetlen, szakmaiatlan irányítást.
Tóbiás József azt mondta, nem korrekcióra van szükség: rendszert kell váltani az oktatás és az egészségügy területén.
A pártelnök cinikusnak tartotta és elítélte azt a magatartást, hogy szerinte Balog Zoltán az elmúlt napokban csupán annyit tett a probléma megoldása érdekben, hogy önmagával egyeztetett.
Közölte, ha a kormány valódi párbeszédet szeretne, akkor azokkal kell tárgyalnia, akik tiltakoznak az oktatás jelenlegi helyzete miatt.
Hozzátette: elítélik azt is, hogy a kormány fel akarja szalámizni azokat a civileket, azokat a tanárokat, szülőket, akik fel merték emelni szavukat a gyermekeik, az oktatás jövője érdekében.
Tóbiás József azt is követelte, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) függessze fel a tiltakozó tanárok zaklatását. Úgy értékelt, a Klik a Fidesz hatalmának kinyújtott keze, amelynek egy dolga van, a megfélemlítés.
Az MSZP elnök-frakcióvezetője mindenkit arra kért, hogy tartson ki, ez ugyanis más ágazatoknak is reményt adhat. Egyúttal arra kérte a párttagokat és a szimpatizánsokat, hogy magánemberként vegyenek részt a szerdai demonstrációkon.

Januárban került nyilvánosságra a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének levele, amelyben azt írták, veszélyben látják az egész oktatási rendszert. A levélhez számos iskola csatlakozott, az abban foglaltak megerősítésére szerdára fáklyás felvonulást hirdettek Miskolcra, de az ország számos pontján tartanak demonstrációt az oktatáspolitika miatt.

Fidesz: A szocialisták csak kihasználják a pedagógusokat
A Fidesz szerint a szocialisták csökkentették a pedagógusok fizetését, és most is csak kihasználják őket. A nagyobbik kormánypárt így reagált Tóbiás József szavaira.
A Fidesz állásfoglalásában rámutatott: Tóbiás József és a szocialisták kormányzásuk alatt csökkentették a pedagógusok bérét és több tízezer pedagógust tettek utcára. Most is csak kihasználják és olyan balliberális civilszervezetekkel hergelik őket, akik eddig a bevándorlók mellett szerveztek tüntetéseket, nem a gyermekek és nem a pedagógusok fontosak számukra - írta a nagyobbik kormánypárt, felidézve, hogy a polgári kormány eddig 234 milliárd forintot fordított a pedagógus- béremelésre, jelenleg is országszerte konzultál a pedagógusokkal és minden felvetésüket meghallgatja.