Váltás a sikeresebb jövő érdekében

Úszás. Szilágyi Liliána elhagyta a Kőbányai SC-t, a Budapesti Honvédhoz igazolt

Salánki Miklós – 2016.02.02. 05:30 –

A magyar úszósport egyik legnagyobb reménysége, a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána a tavalyi kazanyi vb után elhagyta a Kőbányai SC-t, s hétfőtől a Budapesti Honvédban folytatja a pályafutását.

Szilágyi Liliána 2016. december 31-ig szóló szerződést írt alá a Budapesti Honvédhoz, ahol a felkészülését továbbra is eddigi két edzője, Kovács László és édesapja, Szilágyi Zoltán irányítja majd. A Jövő SC-ben feltűnt tehetség a Kőbánya SC versenyzőjeként Turi György irányításával nyert ifjúsági olimpiát 100 és 200 méter pillangón 2014-ben, tavaly viszont a remélt előrelépés elmaradt, s szétváltak az útjaik.

A kazanyi világbajnokságon, már felnőttként, Szilágyi vírusfertőzés miatt 100 méteren el sem tudott indulni, 200 méteren pedig elmaradva legjobbjától hetedik lett. „Nem a vb eredménye miatt váltottunk – magyarázta Szilágyi Zoltán –, hiszen az is csoda volt, hogy betegen, legyengülve Liliána döntőt úszhatott. Szakmai ellentétek miatt határoztunk úgy, hogy váltani kell, a sikeres olimpiai felkészülés érdekében. Tárgyaltunk a Vasas vezetőivel is, de ők nem értették meg, hogy a nemzetközi szintű felkészüléshez legalább olyan feltételek kellenek, mint amilyen körülmények között a riválisok készülnek. Ezt a Honvédban biztosítják, s remélem, ezután már csak a szakmai feladatokra kell koncentrálnunk, s Liliána nyugodt körülmények között készülhet fel az olimpiára.”

A 19 éves úszó három hétig magaslati edzőtáborozáson vett részt Mexikóban, jelenleg a Komjádi uszodában készül, majd Dél-Amerikában folyatja a felkészülést, ami után nemzetközi versenyeken méri le a formáját. Amennyiben fejlődése töretlen lesz, akár éremért is úszhat nyáron a riói olimpián.