Egyre több az illegális határátlépő

Baranya Róbert – 2016.02.02. 05:12 –

Az adatok szerint dupla annyi illegális migránst fogott el a rendőrség idén januárban, mint tavaly decemberben. A bíróságok gyorsított eljárásban hozzák meg az ítéleteket a kiutasításról.

Összesen 553 illegális migránst fogott el a rendőrség idén januárban – derül ki a Police.hu-n lévő statisztikából. Az év első hónapját nézve a legtöbb személyt január 29-én, múlt pénteken fogták el, ekkor 69 illegális határátlépőt tartóztattak fel, míg 16-án 65-öt. A legkevesebb migránst január 12-én fogták el, ekkor mindössze két személyt vontak eljárás alá, míg az év első két napjában nem fogtak el határátlépőt. Az adatok szerint tavaly decemberben kevesebb mint feleannyi volt az elfogottak száma, ebben a hónapban 267 személy ellen indult eljárás.

A Csongrád Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a határzár tiltott átlépése miatt a Szegedi Járásbíróság a hét végén negyvenegy ítéletet hozott gyorsított eljárásban, emellett elrendelte két embercsempész előzetes letartóztatását is. A terheltek közül 39 vádlottat a bíróság egy, illetve kettő évre kiutasított Magyarország területéről. Két esetben a vádlottakat a kiutasítás mellett végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Szanka Ferenc, az ügyészség szóvivője a Magyar Hírlapnak elmondta, újra emelkedő tendenciát mutat az eljárások száma, idén januárban az ügyészség a rendőrségtől tiltott határátlépéssel kapcsolatban 224 vádjavaslattal ellátott ügyet kapott, amelyek nagy része a bíróság elé került. Az ügyész tájékoztatása szerint tavaly novemberben 108 ilyen ügyük volt, míg decemberben hetven.