Pluszforrás a közösségi ellátásra

Pontosabb statisztika készülhet a szerencsejáték-függőkről az idei évtől

Kacsoh Dániel – 2016.02.02. 05:09 –

Új közösségi ellátások kialakítására, illetve az eddigiek támogatására fordítja a játékadó három százalékát az állam, az idei évtől pedig már külön kezelik a játékfüggőkről szóló adatokat – tudta meg lapunk.

A játék-, illetve az online kaszinók játékadójának három százalékát játékosvédelmi célra használják fel, konkrétan a szociális alapellátás keretein belül, új közösségi alapellátások létrehozására, valamint a közösségi ellátások működését kiegészítő támogatásra – tudatta írásbeli válaszában Rétvári Bence, a humántárca államtitkára. LMP-s érdeklődésre a politikus arról is tájékoztatást adott, hogy a közösségi ellátók módszertani feladatainak koordinációját és monitorozását a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal látja el.

A kétszáztizenöt ellátó között százhúsz civil szervezet szerepel, velük a hivatal tartja a kapcsolatot. Rétvári tájékoztatásából kiderül az is, idén január elsejétől a pszichiátriai betegek közösségi alapellátásának úgynevezett jelentési rendszerében a játékfüggők már nem csupán az „egyéb” kategóriában szerepelnek, így az érintettekről is rendelkezésre állnak adatok.

Január 31. az első jelentési kötelezettség határideje immár az új szabályozás szerint. Megjegyzendő: 2013-ban az ellátásban részesülő szenvedélybetegek mintegy öt százaléka tartozott az „egyéb” kategóriába. A legutóbbi, 2010-es reprezentatív felmérés alapján ugyanakkor a felnőtt lakosság 1,2 százaléka tekinthető függőnek, 3,8 százalék tartozik a mérsékelt, 5,7 az alacsony rizikófaktorú szerencsejátékosok közé.

Megírtuk, február 20-ig terjeszti elő jelentését a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az úgynevezett játékosvédelmi rendszer bevezetésének tapasztalatairól. A dokumentumban feltüntetik a hatósági eljárások statisztikai adatait is. Felidézték, az új szisztémát, amelynek részleteit a korábban lapunk által is ismertetett, tavaly novemberi kormányrendeletben határozták meg, több lépcsőben vezették, illetve vezetik be. Ennek megfelelően az éjjel-nappal hívható, játékosvédelmi zöldszámra vonatkozó rendelkezések november 11-én, a teljes játékosvédelmi rendszerre vonatkozó rendelkezések pedig január 1-jétől léptek életbe.

Az új, szigorúbb szabályozás alapján a játékkaszinók, kártyatermek a beléptetéskor kötelesek a „játékosvédelmi nyilvántartás adatait ellenőrizni, a jelentős önkorlátozás vagy bírósági korlátozás alatt álló személyek belépését megtagadni”.

A kötelezettségek végrehajtását a NAV ellenőrzi, emellett nyilvántartást vezet az önkorlátozó, önkizáró intézkedés alá vett játékosokról és a szerencsejátéktól eltiltottakról.