Szajlai CsabaBudapesti üzenet

Álláspont. Egy kicsit Budapestre figyeltek a világgazdaság döntéshozói tegnap

Szajlai Csaba – 2016.02.02. 04:53 –

Egy kicsit Budapestre figyeltek a világgazdaság döntéshozói tegnap, köszönhetően annak, hogy Lámfalussy-konferenciát rendezett a Magyar Nemzeti Bank. Egy kicsit, és nem nagyon koncentráltak ránk a nemzetközi piacok, és ez jó, mert nem szakadtak be az árfolyamok, s a tőzsdeindexek sem az itteni hírek kapcsán ugráltak ide-oda. Viszont micsoda – közgazdasági – nevek fémjelezték a magyar fővárosból küldött összefoglalókat, tudósításokat!

Úgyhogy a bizonyos hazai körökben – alapból lesajnált – jelenlegi jegybanki menedzsment bemutatta, mi több megerősítette: nem pusztán kollégái, hanem barátai is vannak a Lajtán túli, fejlett nyugati pénzvilágban.

Nota bene: Európa fontos pontjain rendeznek januárban s februárban ennél valószínűleg figyelemfelkeltőbb gazdasági-pénzügyi csúcsokat – Davos: Világgazdasági Fórum, Bécs: Euromoney konferencia –, viszont a magyar fővárosnak egyre inkább sikerül feliratkoznia erre a térképre. Mindez pedig annak tulajdonítható, hogy a jegybank stábja ilyentájt összetereli Európa vezető bankárait, jegybanki vezetőit. Higgyék el, nem kis feladat. Különösen napjainkban, amikor is pont a fent említett összejövetelek voltak sajnos „low profillal” megbélyegezve. Emlékezzünk csak: Svájcba, a „csúcsok csúcsára” sem Merkel, sem Obama, sem Putyin nem látogatott el.

Ugyanakkor Budapest most jó példával szolgált: Luiz Awazu Pereira da Silva, a Bank for International Settlements (BIS) vezérigazgató-helyettese, Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke, Benoit Coeuré, az Európai Központi Bank Igazgatóságának tagja, Jan Smets, a Belga Nemzeti Bank elnöke és Klaus Regling, az European Stability Mechanism ügyvezető igazgatója is felszólalt a Lámfalussy-konferencián. Még több szaktekintélyt is említhetnénk, azonban a lényeg nem pusztán ez, hanem az is: néhai Lámfalussy Sándor, miként a közgazdaságtan művelői becézik tisztelettel, az „euró atyja”, iskolát teremtett tanaival, intézkedéseivel.

S épp itt az ideje, hogy örökségét, annak főbb megállapításait Európa, továbbá az ingerszegény világgazdasági központok is elsajátítsák, alkalmazzák. Miként Matolcsy György fogalmazott: mágikus háromszög működik Lámfalussy munkássága alapján. Ennek a lelke: pénzügyi stabilitás kell ahhoz, hogy strukturális reformokat lehessen megvalósítani, ezek alapozzák meg a gazdasági növekedést, munkahelyek teremtését. Amennyiben pedig nagy átalakításokról beszélünk, fontos, hogy stabil legyen a gazdaság, ehhez azonban erős politikai akarat is kell, mármint a véghezvitelükre.

A budapesti csúcs üzenete egyébként egyfelől az, hogy Kelet-Közép-Európa viszonylag jól átvészelte a válságot, s ez igaz Magyarországra is, azonban a régiónkban és az eurózónában is vannak még sérülékeny országok. Másfelől aggasztóak a külpiaci jelek – Kína gazdasági növekedése jelentősen lelassult, és nagy világgazdasági centrumok (Európai Unió, Japán) sem pörögnek igazán. Harmadrészt: folytatni kell az átalakításokat Európában mind a nagypolitikában, mind pedig a reálgazdaságban.

Jó hír: Magyarország, pontosabban a magyar pénzügyek és a gazdaság egyre inkább üde színfoltja az ilyen konferenciáknak. Nincs olyan makrogazdasági mutató, amely az elmúlt két-három év leforgása alatt ne javult volna, kapacitásainkhoz képest pedig megfelelően teljesítünk. A korábban „necces” gazdasági mutatóink lassan-lassan például szolgálhatnak Nyugaton is. S pont egy éve annak, hogy a svájci frank árfolyamának elszállását „ünnepelhettük”: a jegybank és a kormány közös munkájának erőfeszítéseként gyakorlatilag megszűnt a devizahitelezés hazánkban.

Nem árt felidézni: nem volt ez mindig így, és a híres magyar – pénzügyi – kreativitás kimerült az adatok kozmetikázásában, a tételsorok tologatásában. Kilenc évig voltunk – a magas államháztartási hiány miatt – az unió költségvetési értelemben legfegyelmezetlenebb tagállama. Egy lépésre álltunk az államcsődtől.
A múlt, ha keserves örökséget hagyott is, de elmúlt. Most pedig nyugtázzuk, nagyjából minden rendben van. A normális forgatókönyv – laza monetáris, szigorú fiskális politika – szerint pörögnek az események.
Épp ezért osztom meg egy amerikai újságíró kolléga rövid, háromszavas, azonnali bejelentkezését a magyar fővárosból: stability and growth, azaz stabilitás és növekedés.

Message from Budapest.