Kristály LehelGabaj megbolondult

Franciaország nem tanul. Nem, ha felrobbantott francia vénasszonyok potyognak az égből, akkor sem, s az Istennek sem.

Kristály Lehel – 2016.02.02. 04:49 –

Annak meg pláne nem. Nem, mert ők szekulárisak. De először is tisztázzuk a bűvös kifejezést, ami tulajdonképpen az egyház és az állam elkülönülését, az elvilágiasodást jelenti. A szekularizációs elmélet következetes képviselői azokra a nyugat-európai folyamatokra hivatkoznak, amelyek mentén az egyházias vallásosság határozottan csökkenő tendenciát mutat, míg az elmélet kritikusai elsősorban az Egyesült Államok egyházias vallásosságának ellentétes folyamataira, valamint számos más vallási megújulásra hivatkozva azt egyszerűen csak mítosznak minősítik.

Franciaország szekuláris állam, nukleáris hatalom, egyike azon hat országnak, amelyek addig szorították a sarokba Iránt, amíg a perzsa ország beadta a derekát és felhagyott veszélyesnek vélt atomprogramjával. Közben a Francia Köztársaság elnöke egy valakik által jól rángatott, érzéketlen stróman. Egy pipogya fráter, akinek ha filmre vinnék az életét, fel kellene támasztani hozzá a Gabaj főtörzset alakító, január elején elhunyt Michel Galabru-t, Louis de Funes híres partnerét a Saint-tropez-i csendőr sorozatból. Francois Hollande ugyanis másodjára is belelépett ugyanabba a folyóba, amibe először sem kellett volna. Hiába utazott Párizsba tavaly novemberben Haszan Róháni iráni elnök, a két államfő nem vacsorázott együtt – stábjaik összekülönböztek a franciák által tervezett menün. Az irániak az iszlám előírásainak megfelelő „halal” étkezést kértek, ez azonban nem tetszett Hollande munkatársainak, miután a francia politikában kényesen figyelnek a szekularizációra. Akkor a franciák egy egyszerű alkoholmentes menüt kínáltak kompromisszumként, ami viszont az iráni diplomatáknak nem volt megfelelő, mivel azt „túl olcsónak” vélték.
Lehet most az irániak felelősségén is vitatkozni, de alapvetően nincs értelme. Hollande ugyanis Róháni legutóbbi, múlt hét végi látogatásakor is gorombának bizonyult a perzsa államfővel szemben. Ezúttal az ebéd maradt félbe a francia és az iráni elnök találkozóján, mivel a franciák nem voltak hajlandóak tiszteletben tartani Róháni kérését, így hagyományos francia menüt szolgáltak fel borral. A párizsi indoklás ezúttal is a szekuláris köztársaság értékeire hivatkozott.

Az iráni elnök éppen nyugat-európai körúton vett részt, előzőleg Rómában volt, és Ferenc pápával tárgyalt. Az ottani vendéglátók eleget tettek a kérésének és „halal” húst, alkoholmentes menüt szolgáltak fel.
Franciaország, ahol panganak az ürességtől a keresztény templomok, semmibe vette az iszlám értékeket. Gesztusaival Párizs nem Róháni elnököt alázta meg, hanem az iszlám világot, amelynek elvakult követői tavaly év elején és az esztendő végén is vérbe borították a francia fővárost. Nem állítom, hogy térdre kell borulni minden terrorista előtt, de Hollande stílusában tárgyalni Irán államfőjével felhívás egy újabb vérfürdőre, aminek később az európai keresztények isszák meg a levét. Vagy hogy stílusosan fogalmazzak, csak nem kellene szekularizálni az étkezési szokásokat is.

 

Kristály Lehel: Gabaj megbolondultFranciaország nem tanul. Nem, ha felrobbantott francia vénasszonyok potyognak az égb...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. február 2.