„Homoszexuálisok ne neveljenek gyereket”

A melegek adoptálási jogát lehetővé tevő törvény ellen tüntettek Rómában

MH-összeállítás – 2016.02.01. 00:41 –

Tízezrek tüntettek Rómában szombaton Matteo Renzi balközép kormányának azon terve ellen, amely megteremtené az azonos neműek bejegyzett partnerségének jogi intézményét. Az ókori Circus Maximus mezején a tömeg a hagyományos családmodell védelmének jelszavával gyűlt össze.

Róma 20160201Tízezrek gyűltek össze Róma főterén a hagyományos családmodell megvédéséért (Fotó: Reuters - Remo Casilli)

„Védjük meg a gyerekeinket”, „Nemet a homoszexuálisok örökbefogadási jogára”, „Az Isten férfit és nőt teremtett” – ilyen jelszavakat lehetett olvasni a transzparenseken a Family Day (Családi nap) elnevezésű tüntetésen Rómában, amelynek alkalmával több tízezres tömeg gyűlt össze az olasz fővárosban. Meg akarjuk védeni a gyerekeket a genderelmélet propagandájától – hangoztatták a megmozdulás szervezői, akik befolyásolni akarják a szenátusi vitát a törvénytervezetről.

Olaszország az Európai Unió azon kevés országainak egyike, ahol az azonos neműeknek semmiféle élettársi partnerségre nincs jogi lehetőségük. A szenátusban múlt csütörtökön kezdődött vita egy törvénycsomagról, amely kiküszöbölné e hiányosságot. Különösen vitatott része a tervezetnek az úgynevezett mostohagyerek-adoptálás, amely szerint a bejegyzett partnerségben az egyik élettárs örökbe fogadhatja a másik vér szerinti gyerekét. A béranyaságot továbbra is tiltaná a készülő törvény. A bírálók szerint a mostohagyerek-adoptálási jog béranyaságra bátorítana. „Gyerek nem vásárolható” – állt több transzparensen is.

A tervezetben vannak más vitatott pontok is. Ezek egyike, hogy a különböző és az azonos nemű, bejegyzett partnereket a bíróságon, az adóhivatalban vagy a kórházban ugyanazok a jogok illetnék meg, mint a házastársakat. Felvehetnék egymás nevét is. A kormány néhány tagjának is vannak fenntartásai a készülő törvénnyel szemben. Angelino Alfano belügyminiszter Twitter-üzenetében biztosította támogatásáról a tüntetőket, Gian Luca Galletti környezetvédelmi miniszter maga is részt vett a megmozduláson.

A felmérések szerint a lakosság megosztott az élettársi kapcsolatok bejegyzésének kérdésében, ugyanakkor erőteljesen ellenzi az örökbefogadás jogát. Az Olaszországban nagy befolyással bíró római katolikus egyház többször is emlékeztetett általában a család központi szerepére a társadalomban, de a szombati tüntetés ügyében nem foglalt állást.