Újabb légtérsértés szennyezi be Moszkva és Ankara viszonyát

Oroszország propagandának minősítette a vádat

Tóth Loretta – 2016.02.01. 00:40 –

Engedély nélkül is tüzet nyithatnak a török pilóták a határsértő vadászgépekre – döntött tegnap a török légierő válaszul arra, hogy pénteken egy orosz harci gép többszöri figyelmeztetés ellenére megsértette Törökország légterét a szíriai határnál.

Narancssárga riasztás lépett életbe a török légierő több támaszpontján, a készültség értelmében a pilóták engedély nélkül lőhetnek a határsértő vadászgépekre – számol be a döntésről a vasárnapi török sajtó. A vezérkar azt követően adta ki a parancsot, hogy Ankara szerint egy Szu–34-es orosz harci gép pénteken, többszöri figyelmeztetés ellenére, megsértette Törökország légterét a szíriai határnál.

A török külügyminisztérium szombati közleménye a feszültség fokozásával, felelőtlen magatartással vádolja Moszkvát, és leszögezi, hogy minden esetleges súlyos következményért Oroszországot terheli majd a felelősség. „A légtérsértés a konkrét jele annak, hogy az orosz cselekmények a problémák fokozását célozzák Törökország és a NATO világos figyelmeztetése ellenére” – írták. „Nyíltan és egyértelműen felszólítjuk Oroszországot, hogy cselekedjen felelősségteljesen, ne sértse meg Törökország légterét, amely a NATO légtere is egyben” – áll a közleményben.

A helyi sajtó tudósításai kiemelik Recep Tayyip Erdogan török elnök szombati kijelentését, amely szerint a határsértés a térségbeli válság fokozására irányuló lépés Oroszország részéről. „Ha Oroszország továbbra is megsérti Törökország szuverén jogait, akkor szembe kell majd néznie ennek következményeivel” – idézik a lapok az államfőt. Hangsúlyozzák, hogy az amerikai védelmi minisztérium kiállt a NATO-tag Törökország oldalán, a Pentagon szerint is légtérsértés történt.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton „minden alapot nélkülöző propagandának” minősítette az ankarai külügyminisztérium által kiadott közleményt.

Törökország tavaly november 24-én lelőtt egy Szu–24-es orosz vadászgépet, amely a török álláspont szerint tizenhét másodpercen át megsértette az ország légterét a török–szíriai határnál. Oroszország szerint a gép egy pillanatra sem hatolt be a török légtérbe. A tavalyi incidens rendkívül kiélezte a feszültséget Ankara és Moszkva között.


Szíria sorsáról tárgyaltak Genfben

Az előzetes aggodalmak ellenére tegnap mégis egy asztalhoz ült Genfben Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja és az ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HMC) küldöttsége – tájékoztatott az MTI. „Optimisták vagyunk, és azért vagyunk itt, hogy megoldást találjunk a problémákra” – hangsúlyozta Szálem Muszlit ellenzéki szóvivő a találkozó után. Az ellenzék képviselői ugyanakkor nyomatékosították: addig nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni a damaszkuszi rezsim küldötteivel, amíg nem látják a kormány elkötelezett szándékát a szíriai humanitárius helyzet javítására. A különmegbízott a találkozó után kijelentette, hogy derűlátó a kilátásokat illetően. „Ez egy olyan történelmi lehetőség, amelyet nem szalaszthatunk el” – nyilatkozott Mistura a az egyeztetések végeztével. Eközben legalább negyvenöt emberrel végzett, és több százat megsebesített három robbantásos merényletben a szíriai főváros, Damaszkusz főként síiták lakta külvárosi negyedében – közölte a SANA szíriai állami hírügynökség. (MH)