„Fiatalkorúaktól” félnek a svédek

A bevándorlás korlátozását követelte több száz tüntető Stockholmban

Őry Mariann – 2016.02.01. 00:39 –

A Stockholm belvárosában garázdálkodó marokkói „utcagyerekek” és a befogadóállomásokon felerősödő erőszak is arra sarkallja a svéd hatóságokat, hogy vizsgálják meg, hány migráns él vissza azzal, hogy fiatalkorúnak mondja magát.

Stockholm 20160201Ellentüntetők fogadták a bevándorlás ellen tiltakozókat Stockholmban (Fotó: Reuters - Marcus Ericsson)

Morgan Johansson bevándorlásügyi miniszter a TT hírügynökség szerint sürgette a bevándorlási hivatalt, hogy fejlesszenek ki új módszereket a valós életkor megállapítására, ugyanakkor kerülte, hogy orvosi vizsgálatról beszéljen, inkább úgy fogalmazott, „van más módja, például beszélgetéssel”. 2014-ben a bevándorlási hivatal 363 esetben „emelte fel” bevándorló fiatalok életkorát, miután megállapította, hogy nem mondtak igazat a korukról.

A hét végén a svéd közvéleményben felmerült a gyanú, hogy a 22 éves libanoni-svéd szociális munkást hátba szúró szomáliai menedékkérő is idősebb, mint 15 éves, amennyinek mondja magát. Alexandra Mezher édesanyja azt nyilatkozta, a lánya korábban utalt rá, hogy a befogadóközpontban lakó „kísérő nélküli gyerekek” tulajdonképpen akár 24 éves „nagy, erős fiúk”. A brit Daily Mail idézte a mölndali központ egyik munkatársát, aki szerint az intézmény menedzsmentje nem figyelt oda a személyzet panaszaira, hogy kevesen vannak, olykor teljesen egyedül visznek egy műszakot – ahogy Alexandra is, amikor szét próbálta választani a verekedő fiatalokat.
svedTöbb százan tüntettek Stockholmban (Fotó: Daniel Friberg)
Meggyűlhetett a svéd hatóságok baja az elmúlt napokban a brit bulvárlappal, a Svédországból internetezők számára ugyanis elérhetetlenné vált a Daily Mail azon cikke, amelyben kikockázás nélkül mutatják a bíróságon a szomáliai fiatalt, aki az internetezők egyöntetű véleménye szerint idősebbnek tűnik tizenöt évesnél. A Breitbart London konzervatív hírportál úgy tudja, a Daily Mail „jogi tanácsra” maga tiltotta le a kérdéses cikk svédországi elérését.

A BBC eközben arról cikkezett, hogy Svédországban becslések szerint a 16–17 évesek között százhuszonhárom fiú­ra száz lány jut, s a kiegyensúlyozatlanság még annál is nagyobb, amennyi az adott korcsoportra jellemző Kínában. A hivatalos statisztikáknál megdöbbentőbb eredmény magyarázata, hogy a Texas A&M University kutatója, Valeria Hudson azokat a 16–17 éveseket is beleszámolta a vizsgált körbe, akik tavaly menedékkérelmet adtak be az országban, s abból indult ki, hogy mind meg is kapják.

Stockholmban szombat délután több százan követelték Stefan Löfven szociáldemokrata kormányfő lemondását és a bevándorlás korlátozását.