Bővülő lehetőségek otthonteremtésre

Ha a meglévő gyermekek után igénylik a kedvezményt, mindkét szülő lehet negyven év felett – közölte Novák Katalin államtitkár

Putsay Gábor – 2016.02.01. 00:31 –

A kedvező gazdasági helyzet lehetővé tette, hogy a kormány az otthonteremtési programot tovább bővítse. A Fidesz visszautasította a szocialisták azon vádját, hogy nem működik a kormány családpolitikája.

Novák Katalin és Hornung Ágnes 20160201Novák Katalin családügyi és Hornung Ágnes nemzetgazdasági államtitkár tartott a rendezvényen tájékoztatót (Fotó: Hegedüs Róbert)

Már évek óta emelkedik a házasságok száma Magyarországon, a kormány ezt szeretné továbbra is ösztönözni például az otthonteremtési támogatással, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) – közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrá­sok Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton az Esküvői Kiállítás és Vásáron. Az Emmi és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös standján tartott tájékoztatón az államtitkár hangsúlyozta, a Központi Statisztikai Hivatal 2015-re vonatkozó, tizenegy hónapot összegző adatai szerint 17 százalékkal több házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában. Az otthonteremtési támogatással kapcsolatban megjegyezte: tisztázni kell egy gyakori félreértést, hiszen ha már meglévő gyermekek után igénylik a csok-ot, akkor nincsen életkorhatár, tehát ilyenkor a szülők mindketten lehetnek negyven év felettiek. Egyéb esetben a párok egyikének negyven év alattinak kell lennie – tette hozzá.

Hornung Ágnes, az NGM pénzügyekért felelős államtitkára azt mondta: a kedvező gazdasági helyzet lehetővé tette azt is, hogy a kormány 2016 elejétől az otthonteremtési programot a csok-on túl még két „pillérrel” alátámassza: az egyik az áfatámogatásokhoz kapcsolódó kedvezmények, a másik pedig a kamattámogatott hitelek. „Ezen kedvezmények széles palettája teszi lehetővé, hogy a családok olyan lakáshoz és olyan otthonhoz juthassanak, amelyben tényleg boldogan tudnak élni az elkövetkező években” – mondta. Az új házasoknak már 2015 elejétől rendelkezésére áll az úgynevezett első házasok kedvezménye, amelynek lényege, hogy 24 hónapon keresztül ötezer forinttal kevesebb adót kell befizetni.

A Fidesz szerint ma minden család számíthat a kormányra, a reformoknak köszönhetően több pénz marad a családoknál, nő a gyermekvállalási kedv és olcsóbb az otthonteremtés. A nagyobbik kormánypárt frakciója ezt Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője azon kijelentésére reagálva közölte szombaton a távirati irodával, amely szerint a kormány családpolitikája nem működik, hiszen kevés gyermek születik és kevés új lakás épül. Mint azt közölték, a szocialisták kormányzásuk alatt elvették a családi adókedvezményt, a hároméves gyest, az otthonteremtési kedvezményeket, több mint duplájára emelték a lakásáfát, sorozatos megszorításokkal sújtották a gyermekeseket, és ismét eltörölnék a családi adórendszert és az otthonteremtési programot is. A kormány viszont bevezette az otthonteremtési programot, a fiatal házasok adókedvezményét, a gyed-extrát, visszaadta és folyamatosan szélesíti a családi adókedvezményt, bővíti a bölcsődéket és az óvodákat, valamint a kisgyermekek kilencven százalékának ingyenes gyermekétkeztetést biztosít.