Emelkedtek országszerte a lakásárak

Putsay Gábor – 2016.02.01. 00:30 –

Átlagosan hat százalékkal nőtt január­ban az új lakások ára országszerte, emellett drágultak a telkek és a használt lakások is – derül ki az Ingatlan.com összeállításából.
Az új lakásoknál mért áremelkedés jelentős, de a jövőben nem várható hasonló mértékű drágulás, inkább az árak stabilizálódására lehet számítani. Szakértők szerint a családi ház építését tervezőknek érdemesebb mi­előbb megvenniük a telket, míg az új lakás vásárlásával jobb várni, amíg megjelennek a családi otthontámogatási rendszer új fejlesztései a piacon. Budapesten a december végi átlagos árszinthez képest ötszázalékos volt a drágulás, így az új lakások átlagos négyzetméterára 542 ezer forintra emelkedett, egy-egy új lakás átlagára pedig 45 millió forintra nőtt.

Az átlagos négyzetméterárat nézve Budapest után Székesfehérvár következik, ám itt csökkentek az árak. Az átlagos négyzetméterár egy százalékkal, 372 ezer forintra mérséklődött egy hónap alatt, egy-egy új lakás átlagára pedig harmincnégymillióról harmincmillió forintra csökkent. A gazdaságilag szintén jó helyzetben levő Győrben 1,8 százalékkal, 311 ezer forintra nőtt az új lakások átlagos négyzetméterára.