Közelít az influenzajárvány

Az ÁNTSZ szerint még érdemes beadatni a védőoltást

Csibra Tibor – 2016.02.01. 00:18 –

Ukrajnában százötvenöt, Oroszországban pedig már százhúsz halálos áldozatot szedett az egyre nyomuló, rendkívül agresszív vírussal terjedő influenzajárvány.
A kór miatt Kárpátalján már két ember veszítette életét, és sajtóhírek szerint a kórokozót két betegnél már Magyarországon is kimutatták. A vírus hasonló ahhoz, amely hat éve terjedt el Ukrajnában, ahol a halálos áldozatok száma akkor meghaladta az ezeregyszázat.

Egyre több európai ország számol be kiterjedt influenzajárványról, hazánkban egyelőre lassan terjed a vírus – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) hét végi jelentéséből. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton a távirati irodával azt közölte, hogy Magyarországon az Országos Epidemio-lógiai Központ legutóbbi összegzése szerint a múlt héten csaknem tizenegyezer ember fordult orvoshoz a betegség tüneteivel.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy az oltás hatékony védelmet nyújthat a kellemetlen tüneteket okozó, súlyos vagy akár halálos szövődményekkel járó kór ellen. A hatóság kiemelte, hogy a védőoltást még mindig érdemes beadatni, a védettség ugyanis körülbelül két hét alatt alatt kialakul, így aki most kéri a vakcinát, annak szervezete a járvány idejére már immúnissá válhat.

Az ECDC-nek tegnapig kilenc állam, Norvégia, Svédország, Finnország, Észtország, Írország, Hollandia, Portugália, Görögország és Szlovénia jelezte, hogy a területén kiterjed influenzajárvány alakult ki. A fertőzések kétharmadáért a H1N1 nevű vírus felelős, amely hat éve Ukrajnában tömegesen szedte áldozatait.