Párizsban a rendkívüli állapot és a terrorellenes törvények ellen demonstráltak

A tüntetésen emberi jogi szervezetek, politikusok és szakszervezetek is részt vettek

MH/MTI – 2016.01.30. 20:31 –

Ezrek tüntettek Párizsban szombaton a rendkívüli állapot meghosszabbítása és a vitatott terrorellenes alkotmányreform ellen.

Szakértő: óriási társadalmi vita övezi Franciaországban az alkotmánymódosítási javaslatot
Óriási társadalmi vita övezi Franciaországban azt az alkotmánymódosítási javaslatot, amelynek értelmében bizonyos körülmények között megfoszthatnák francia állampolgárságuktól a terrorizmusért elítélt kettős állampolgárokat - mondta Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szombaton az M1 aktuális csatornán. Hozzátette, a tervet beterjesztő Francois Hollande köztársasági elnöknek és javaslatának nagyon magas a támogatottsága, arról azonban vita zajlik, mennyi értelme van alkotmányt módosítani a terrorizmus elleni harcban, hogy hatékony fellépést eredményezne-e. Az ellenzők szerint nem csökkentené a veszélyt, nem kezelné a fő problémát, a radikalizálódást, és nem tenné hatékonyabbá a titkosszolgálatok működését sem - mondta. Arra a felvetésre, hogy az állampolgárságuktól megfosztott embereket, ki lehetne-e utasítani az országból, meg lehetne-e szabadulni azoktól, akik veszélyt jelenthetnek, Szűcs Anita azt mondta, így azonban az állam is eszközöket veszítene, hogy megfigyelje és kezelje ezeket az embereket.

A demonstráción többek között emberi jogi szervezetek, politikusok és szakszervezetek is részt vettek. A tüntetők azért vonultak az utcára az esővel is dacolva, mert szerintük a vitatott intézkedések visszalépést jelentenek a francia demokrácia számára.

Franciaországban a november 13-i párizsi terrortámadások óta van életben rendkívüli állapot. Jogvédők szerint ennek fenntartása már szükségtelen, és az intézkedés túlzott hatalmat ad a hatóságok kezébe.

A Francois Hollande elnök által előterjesztett alkotmányreform értelmében bizonyos körülmények között megfoszthatnák francia állampolgárságuktól a terrorizmusért elítélt kettős állampolgárokat. Közvélemény-kutatások szerint a franciák többsége támogatja a kezdeményezést, de ellenzői attól tartanak, hogy az igazságtalanul célba veszi a muszlimokat, egyesek szerint pedig arra a második világháborús intézkedésre hasonlít, amelynek keretében megfosztották állampolgárságuktól a francia zsidókat.

A javaslat elleni tiltakozásul a héten lemondott Christiane Taubira igazságügyi miniszter.

 

Párizsban a rendkívüli állapot és a terrorellenes törvények ellen demonstráltakA tüntetésen emberi jogi szervezetek,...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. január 31.