Ügyészi válasz, bírói magyarázkodás

A vörösiszap-katasztrófáért a Mal vezetőinek kell felelniük – reagált a vádlottak felmentésére a fellebbezést benyújtó vádhatóság

Csibra Tibor – 2016.01.30. 01:23 –

A vörösiszapügy vádlottjainak felelőssége megállapítható a csütörtöki felmentő ítéletet megfellebbező ügyészség szerint, másodfokon orvosolhatók a bírói hibák. A közfelháborodást kiváltó határozat ügyében a vádhatóság mellett a Veszprémi Törvényszék is rendkívüli tájékoztatót tartott, amelyen a döntés okait, körülményeit próbálta meg tisztázni.

életkép 20160130Életkép a katasztrófa után. Nem ért véget a büntetőeljárás (Fotó: Csudai Sándor)

Téves megállapításokat tett, és ezekből téves következtetéseket vont le a Veszprémi Törvényszék a 2010 októberében bekövetkezett, tíz halálos áldozatot követelő vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőperben hozott ítéletében. Az ügy vádlottjainak felelőssége megállapítható, és ők elmarasztalhatók a szerencsétlenség utáni tevékenységük miatt is – közölte tegnap a városban tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján Fejes Péter fellebbviteli főügyészségi ügyész, aki az eljárásban a vádat képviselte.

Megírtuk, a Veszprémi Törvényszék csütörtökön az ügy mind a tizenöt vádlottját felmentette. A rendkívül részletes indokolásban Szabó Györgyi, a büntetőtanács vezetője ismertette az aprólékos bizonyítás momentumait, de a rengeteg szakértői vélemény közül érezhetően csak azokat vette figyelembe, amelyek alátámasztották a felmentő rendelkezést. A bíróság megállapítása szerint a katasztrófát az okozta, hogy a vörösiszapot, valamint a legnagyobb pusztítást végző nagyon erős lúgot tároló zagytározót nem megfelelő altalajra, fenékszigetelés nélkül, rossz módszerrel építették meg. A felmentés híre a tudósításoknak köszönhetően futótűzként terjedt el, és komoly társadalmi felháborodást váltott ki, a határozatot a kormány is kritizálta. Szabó Györgyi egyik kijelentésében a néhai Pálinkás Györgyöt, a legtöbb halálos ítéletet jóváhagyó egykori bírót idézte, aki egy ügyészi felvetésre úgy reagált: a bűncselekményért nem valakinek, hanem a valódi tettesnek kell felelnie.

Fejes Péter erre replikázva tegnap közölte, a vörösiszap-katasztrófáért valóban nem valakinek, hanem a Mal Zrt. megvádolt vezetőinek kell felelniük. Az ügyészség az érintettek bűnösségének megállapításáért és szabadságvesztés kiszabásáért nyújt be fellebbezést, a pert a Győri Ítélőtábla tárgyalja majd. A vádhatóság szerint a Veszprémi Törvényszék határozatának hibái másodfokon, illetve akár a Kúrián orvosolhatók. Fejes Péter kitért rá, hogy szerinte a táblabíróság esetleges hatályon kívül helyező döntése az ügy komoly elhúzódásához vezetne.

Ugyancsak sajtótájékoztatón ismertette tegnap álláspontját az ügyben a Veszprémi Törvényszék. A tájékoztatón Varga Gábor kollégiumvezető elmondta, a testület azért szólalt meg az ítélet másnapján, mert a sajtóban megjelent valótlanságok, pontatlanságok fokozták a felháborodást, rontották közhangulatot. Varga Gábor szerint Szabó Györgyi indokolásában meghatározta a katasztrófa felelőseinek körét, őket azonban a bíróság nem marasztalhatta el, mert a tervezők, az építők, valamint a zagytározót rendszeresen ellenőrző, és így esetlegesen mulasztó környezetvédelmi hatósági ellenőrök nem lettek megvádolva. Lapunk kérdésére, hogy utóbbiakat miért nem jelentette fel a bíróság vagy az ügyészség, amikor a vizsgálatban látszott a szerepük, a kollégiumvezető úgy felelt, ennek eljárásjogi akadályai voltak.