Válaszoltunk a menekültügyi kifogásokra

Baranya Róbert – 2016.01.30. 01:16 –

Az Igazságügyi Minisztérium megküldte a választ az Európai Bizottság (EB) menekültügyi szabályokkal kapcsolatos adminisztratív levelére – tudta meg lapunk a tárcától.
Információink szerint a bizottság egyelőre csupán négy kérdésben kért tájékoztatást. Ismert, az EB tavaly decemberben jelentette be, hogy kötelezettségszegési eljárást indít hazánk ellen a menekültügyi szabályozás miatt. Trócsányi László miniszter technikainak nevezte a kifogásokat, kormányzati forrásaink pedig úgy nyilatkoztak, a kabinet elsősorban tárgyalásos úton rendezné a helyzetet.

Az EB egyrészt azt kifogásolta, hogy a menekültügyi eljárásban az esetleges fellebbezés során nem függesztik fel az adott ügyben hozott határozatot, és még annak elbírálása előtt az ország elhagyására kényszerítik a kérelmezőt. Az EB szerint az is aggályos, hogy az illegális határátlépéssel kapcsolatos gyorsított büntetőeljárásoknál a törvény nem tartja tiszteletben az igénybe vehető fordításhoz és tolmácsoláshoz való jogról szóló uniós irányelvet, amely biztosítja, hogy a büntetőeljárás nyelvét nem értő gyanúsítottak megkapják a dokumentumok írásbeli fordítását.

Az érintett országnak ilyenkor két hónapja van arra, hogy reagáljon. Amennyiben a felszólító levélre nem érkezik válasz, vagy Magyarország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem kielégítők, az EB úgynevezett „indoklással ellátott véleményt” küldhet, majd akár az Európai Unió Bírósága elé viheti az ügyet.