Tovább élénkült a használt lakások eladása

Horváth Éva – 2016.01.30. 01:01 –

Folytatódott a lakáspiaci forgalom élénkülése tavaly az első kilenc hónapban, az előző év azonos időszakához képest 17 százalékkal köttetett több, összesen 84 ezer adásvételi szerződés – közölte a távirati iroda a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi jelentése alapján.
Élénkült tavaly a lakáspiac, s a növekedést január és szeptember között a használt lakások adásvétele idézte elő. Az új lakások értékesítése továbbra is stagnált. A vizsgált időszakban 1800 újlakás-értékesítést regisztráltak, ami az összes, 84 ezer eladott lakásnak csak a két százaléka. A KSH adatai szerint a használt lakások árainak 2014 első negyedéve óta tartó emelkedése 2015 harmadik negyedévében megtorpant, az árindex a második negyedévhez képest 0,4 százalékkal csökkent. A tavalyi első két negyedév áremelkedése miatt azonban az árszint így is jelentősen megugrott, a harmadik negyedévben egy átlagos használt lakás 11,2 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban. A tavalyi első kilenc hónapban a használt lakások harminc százalékát Budapesten, további 23 százalékát a megyeszékhelyeken értékesítették.

A fővárosban a lakások háromnegyedét többlakásos társasházakban adták el, a családi házak a forgalom nyolc százalékát sem tették ki. A megyeszékhelyeken a társasházi lakások tették ki az értékesítések 58 százalékát, a családi házak aránya húszszázalékos volt. A kisebb városokban 55 százalékban családi házak cseréltek gazdát, míg a községek lakáspiacán lényegében a családi ház az egyetlen elérhető lakástípus. Tavaly az első három negyedévben a használt lakások átlagos ára 11,1 millió forint volt, nyolcszázezer forinttal több, mint 2014-ben. Az árak csak Budapesten haladták meg a 2008. évi szintet.