Ösztönzi a jegybank a vállalati hitelezés intenzív felpörgetését

Másfélszer annyi lakáskölcsönt vettünk fel tavaly, mint egy évvel korábban

Szajlai Csaba – 2016.01.30. 01:00 –

Egy év alatt nyolc-tíz százalékkal nőhet a kereskedelmi bankok kis- és közepes vállalkozói hitelállománya a jegybanki intézkedéseknek köszönhetően. Elemzők szerint „rá is fér” erre a vállalati szegmensre a banki kölcsönök növekedése.

hitelezés 20160130Nagy Márton, Török Zoltán és Tardos Gergely (Fotók: Csudai Sándor, MH, Nagy Balázs)

Jelenleg 3500-3600 milliárd forintot tehet ki a magyarországi bankok által a kis- és közepes vállalatoknak (kkv) nyújtott hitelállomány – közölte tegnap Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke egy háttérbeszélgetésen. Hangsúlyozta: az MNB kamatcseretenderei és a növekedési hitelprogram (nhp) együttes hatására tovább nőhet ez az összeg. A jegybank kalkulációi szerint egy év alatt nyolc-tíz százalékkal bővülhet a kereskedelmi bankok kkv-hitelállománya az MNB intézkedéseinek tulajdoníthatóan. Az alelnök elmondta, az MNB azzal számol, hogy háromszázmil­liárd forintos hitelbővülést hoz majd a kkv-szektorban a mostani kihelyezett összeghez. A vállalati hitelezést tekintve pedig a jövőben erre a területre jobban kell figyelni, mert a nagyvállalatok jelentős készpénzállományt halmoztak fel, olyannyira, hogy a beruházásaikat is ebből valósítják meg. „Az alapkamathoz nem nyúlunk hozzá, a kamatcsökkentést kizárom a jelenlegi helyzetben” – erősítette meg Nagy Márton, aki a csokra vonatkozó felvetésre azt mondta: ha az új otthonteremtési program hatására például évi ötezer új lakás épülne, az éves szinten 0,4 százalékkal növelné a GDP-t.

A jegybank friss kimutatásai szerint 362 milliárd forintnyi lakáshitelt vettünk fel tavaly, vagyis másfélszer annyit, mint egy évvel korábban. Hiába a növekedés, a válság előtti szinthez képest most sem viszi túlzásba a lakosság a hitelfelvételt, a különböző fogyasztási hitelek iránt pedig jóval kisebb a kereslet. A teljes lakossági hitelfelvétel az MNB friss adatai szerint tavaly 597 milliárd forint volt, amely mindössze negyede a 2008-as hitelfelvételi csúcsnak.

„Ambiciózus a jegybank célja, de kivitelezhető” – így reagált Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője az MNB a kkv-hitelállományt érintő bejelentésére. A közgazdász úgy tartja, a magyar gazdaság növekedése fejlettebb szakaszba lépett, s ez a kkv-hitelezésnek is kedvező. Kiemelte: a kormány és a jegybank új intézkedéseinek tulajdoníthatóan emelte meg az OTP 2016-os növekedési prognózisát, eszerint 2,5 százalékos lehet az idén a gazdaság gyarapodása.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője azt mondta: „rá is fér” a kkv-szegmensre egy kisebbfajta hitelboom, hiszen még nem érte el kibocsátási képességét.