Dohában találkoznak az elnökjelöltek

Labdarúgás. Könnyen lehet, hogy a nyolc évre eltiltott Joseph Blatter is ott lesz február 26-án Zürichben, az utóda megválasztásán

MH-összeállítás – 2016.01.30. 00:40 –

Már egy hónap sincs hátra a február 26-i FIFA-elnök-választásig. A jelöltek közül hárman – Gianni Infantino, Tokyo Sexwale és Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk – biztosan ott lesznek a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnökjelöltjeinek szervezett szombati találkozón, a katari Dohában.
Öten szeretnének FIFA-elnökök lenni, legalábbis ennyien pályáztak a posztra: Gianni Infantino, az euró­pai szövetség (UEFA) svájci főtitkára; Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; a francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) elnöke; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember. Az eddigi elnök, Joseph Blatter rendesen lejáratta ezt a posztot, a FIFA független etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt tavaly nyolc évre el is tiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől a hetvenkilenc éves svájci sportdiplomatát. A lista láttán elgondolkodtató, hogy a jelöltek között egy olyan sincs, aki valamilyen játékosmúlttal rendelkezne. Persze meglehet, ez a poszt sokkal inkább kőkemény politika és üzlet, mint játék.

A jelentkezők közül hárman, Infantino, Sexwale és a bahreini sejk ott lesz szombaton az elnökjelöltek dohai egyeztetésén. Az MTI szerint a találkozó megszervezéséből arra lehet következtetni, hogy a jelöltek összefogást, háttéralkut terveznek.

Az elnöki székre Gianni In­fantino tűnik a legesélyesebbnek, a hét közép- és a tíz dél-amerikai szövetség mindenesetre már bejelentette, hogy őt támogatja. Az európai szövetség (UEFA) főtitkáraként tevékenykedő negyvenöt éves jogász megválasztása esetén kezdeményezi a világbajnokság negyvencsapatossá bővítését a jelenlegi 32 helyett.

A másik jelölt, Sexwale a dél-afrikai Metro FM rádióban arról beszélt, hogy szerint Infantino nem lenne jó választás a szövetség élére, mert svájciként minden bizonnyal honfitársa, Blatter módszereit követné. „Gianni a barátom, de azt mondom, talán nem kellene Blattert egy másik svájcira cserélni” – idézte az MTI a dél-afrikai jelöltet. Könnyen lehet, hogy az eltiltott Joseph Blatter is ott lesz a FIFA február 26-i zürichi elnökválasztásán. Thomas Renggli, Blatter szóvivője arról beszélt, hogy főnökét február 16-án hallgatja meg a fellebbviteli bizottság, s ha marad is az eltiltása, hetekig is eltarthat, míg kézhez kapja az írásos határozatot, ráadásul még a nemzetközi Sportdöntőbíróság elé viszik az ügyet. Szóval a hónap végéig nem lesz jogerős az ítélet, így Blatter még személyesen gratulálhat az utódjának.