Feledékeny lett Sebastian Coe a katari ügyben

Atlétika

Salánki Miklós – 2016.01.30. 00:39 –

Harcot hirdetett a korrupció ellen a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) új vezetése, élen az elnök brit Sebastian Coe-val, aki viszont 2007-től alelnökként tudhatott a megvesztegetésekről, de úgy látszik, nem akar emlékezni rá.

Honfitársa, Ed Warner, a brit szövetség vezetője a brit parlament sportbizottsága előtt azt állította, hogy a nemzetközi szövetség több tagjától úgy értesült, a katariak 2011-ben barna borítékokat adtak a vb-helyszínekről döntő IAAF-tanács tagjainak. A Daily Mail című lap szerint 2011 novemberében Coe személyesen figyelmeztette a londoni pályázat képviselőit a katariak akciójára.

Ezt az IAAF elnökeként Sebastian Coe cáfolta, szerinte csak annyi történt, hogy a helyszíneket kijelölő szavazások előtt mindig megjelennek vesztegetési kísérletekről szóló pletykák. Sőt, azt is tagadta, hogy tudott volna a szövetségben uralkodó korrupcióról.

A két világbajnokság helyszínéről ugyanazon a napon döntött az IAAF, és a 2017-es vb rendezését Londonnak, a 2019-esét pedig Katarnak adta. A katariak Eugene és Barcelona pályázatát megelőzve kapták meg a rendezés lehetőségét, s a múlt héten határozottan cáfolták a vádakat. Szövetségük vezetője, Dahlan al-Hamad sajtótájékoztatón utasította vissza a feltételezéseket, megjegyezve, hogy fájdalmas számukra a jelenlegi helyzet.

Mindenesre az IAAF etikai bizottsága korrupció gyanúja miatt vizsgálja a 2017-es és a 2019-es vb-kre beadott katari pályázatokat.