Hazudott a berlini tinilány, mégsem erőszakolták meg migránsok

Diplomáciai ügy lett az orosz származású lány állításából

MH/index.hu – 2016.01.29. 16:29 –

Nem mondott igazat az a 13 éves orosz származású lány, aki azt állította, hogy migránsok rabolták el és erőszakolták meg. Az ügyből diplomáciai botrány is kerekedett, az oroszok az ügy szándékos eltussolásával vádoltak Berlint.

Pénteken azonban a berlini ügyészség nyilvánosságra hozta a nyomozás eredményét. Kiderült, hogy Lizát nem erőszakolták meg és nem is rabolták el, hanem 19 éves barátjánál töltötte az éjszakát.

Orosz hírforrások napokig vezető hírként tálalták a hírt, amely kisebb diplomáciai botrányt is kavart. Az orosz külügyminsztérium az ügy eltussolásával vádolta Berlint. A rokonok beszámolója szerint a lányt iskolába menet  leszólította egy németül gyengén beszélő férfi, aki felajánlotta, hogy elviszi őt az iskoláig. A lány beszállt az autóba, ahol már két férfi várta. Lefogták és egy lakásba hurcolták, és harminc órán át kínozták, megerőszakolták, majd kidobták Berlin egyik negyedében.

Az ügyészség pénteki közlése szerint ebből egy szó sem igaz. A lány valójában azért szökött el otthonról, mert szüleit bekérették az iskolába, hogy a gyerekkel kapcsolatos gondokról beszéljenek velük. Bemérték mobiladatait, így kiderült, hogy az éjszakát 19 éves barátjánál töltötte, aki ezt elismerte. Az ügyészség közölte: a fiatalok között nem volt szexuális kapcsolat és nem találtak szexuális bűncselekményre utaló jeleket, ezért a fiút csak tanúként hallgatták meg. Lizának eltűnése előtt volt kapcsolata régóta az országban élő török férfiakkal, de az aktus beleegyezésen alapult, de mivel kiskorúról van szó, így is eljárást kell indítani az ügyben.