„A magyarok biztonsága az elsődleges”

Simicskó István: A terroristák nem négyötöddel döntenek a gyilkosságokról

Lázin Miklós András – 2016.01.29. 03:02 –

A kormány nem enged, a magyar emberek biztonsága mindenekfelett áll – hangsúlyozta Simicskó István honvédelmi miniszter. A honvédség feladatszabó értekezlete után, utalva a terrorveszélyhelyzetre, aláhúzta, nem gondolhatja senki komolyan, hogy a kabinet teljhatalmat szeretne.

Simicsko-IstvanBővítenek a kiképzésen. Benkő Tibor és Simicskó István (Fotó: Varga Imre)
A Magyar Honvédség kiválóan felkészített állománya tavaly is tanúbizonyságot tett arról, hogy képes határaink oltalmazására, illetve az emberek biztonságának garantálására – jelentette ki tegnap Simicskó István a budai Várban. A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezlete után tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, minden felmérés azt jelzi, Európában a biztonság lett a legfontosabb érték. Felidézte, a kormány terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos előterjesztése után egyeztetést hívtak össze, amelyen az MSZP részéről sajnálatos módon nem vett részt senki. Utalt rá, indítványukhoz érkeztek ugyan ellenzéki javaslatok, ám ezek közül a szocialistáké csupán vitaanyag, egyedül a Jobbik készített normaszöveg-tervezetet, ám ez csak a parlament négyötödös jóváhagyása mellett engedné a kormányt cselekedni. Simicskó István szerint ez minden, csak nem életszerű, hiszen ha szükség lesz rá, azonnal kell cselekedni. A terroristák sem négyötöddel döntenek a gyilkosságokról – magyarázta.

Simicskó utalt rá, a kormányzati javaslat összeállítása során áttekintették a NATO-tagállamok és a szomszédos országok jogi szabályozását is, amelyhez fel kell zárkóztatni a miénket is. Ebben ugyanis sajnos nincs elegendő mozgástér a honvédek alkalmazására – érvelt a miniszter, s egyben felidézte, honfitársaink Afganisztántól Irakig küzdenek a terror ellen, s mindeközben itthon ezt nem tehetik meg. A miniszter kijelentette, ép ésszel senki nem hiheti, hogy a kabinet bármiféle teljhatalmat szeretne, és ehhez indokolatlanul venné igénybe fegyveres erőnket. Figyelmeztetett, aki így gondolja, és nem támogatja a kormány kezdeményezését, az tulajdonképpen a magyar emberek biztonságát teszi kockára. Simicskó mindazonáltal reményét fejezte ki, a parlament végül megszavazza a terrorveszélyhelyzetről szóló javaslatukat, hogy a legszélesebb eszköztárral, így a Magyar Honvédség erre felkészített erőivel is gondoskodhassanak a polgárok biztonságáról.

„Honvédeink tisztességes, becsületes helytállással a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettől, a terrorveszély kezelésén át, minden eredetileg betervezett feladatot is teljesítettek” – közölte a sajtótájékoztatón Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke. Elmondta, márciustól a Sas-hegy lábánál található Petőfi laktanyában egy új, országos hatáskörrel bíró katonai rendészeti szervezetet hoznak létre, amelynek feladatköre a katonai rend fenntartásától a közlekedési szabályok ellenőrzéséig terjed. A Gripenekről szólva kifejtette, a gépeket pótolják, és a pilóták tavaly az eddigi legmagasabb óraszámot, több mint ezernyolcszáz repült órát teljesítettek.

Szavaiból kiderült, a különleges műveleti zászlóalj január elseje óta ezredként működik, s létszámát több mint ezerkétszáz emberben határozták meg. Mindemellett tíz helyőrségben kiképző kötelékeket hoznak létre, ezzel is segítve a regionális tartalékképzés beindítását. Simicskó ezzel kapcsolatban bejelentette, miniszteri biztosként Kun Szabó Istvánt, a tárca eddigi társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárát bízta meg az önkéntes tartalékos rendszer jövőbeni fejlesztésével.