Adatvédelmi ajánlás készül

Hatóság vizsgálja a terrorvészhelyzet lehetőségét

Kacsoh Dániel – 2016.01.29. 02:58 –

Adatvédelmi ajánlást készít a terrorveszélyhelyzetre a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság – közölte a szervezet elnöke az M1 csatornán.

Kifejtette, a napokban közzé is teszik a dokumentumot, amely arról fog szólni, ilyen különleges jogrend idején, amikor az alapjogokat a szokásosnál jobban lehet korlátozni, melyek ennek a határai, valamint a kormánynak hogyan kell utólag elszámolnia a terrorveszélyhelyzet időszakával. Ezek izgalmas kérdések, ismerte el, mondván, nincs alkotmánybírósági gyakorlat a témában. Minderről a 2007 óta minden évben megtartott nemzetközi adatvédelmi nap kapcsán beszélt a hatóság vezetője. Az idén iskolai csoportoknak szerveztek versenyt, a gyermekek közreműködésével kellett adatvédelmi tanórát bemutatni.

A kormány által javasolt alkotmánymódosítás szerint önálló tényállás lenne a terrorveszélyhelyzet. Amennyiben a parlament elfogadja a módosítást, a kormány terrorfenyegetettség vagy -támadás esetén kihirdetheti az új típusú vészhelyzetet, és ekkor a kabinet átmenetileg felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását. Az ellenzék nem támogatja a kezdeményezést.