Szigorítana az osztrák jobboldal

Norbert Hofert, a parlament alelnökét jelölte államfőnek a Szabadságpárt

Őry Mariann – 2016.01.29. 02:40 –

A menekültek juttatásainak drasztikus csökkentését sürgeti az Osztrák Néppárt, valamint az a két tartomány, ahol koalícióban kormányoz a Szabadságpárt (FPÖ). A felméréseken magasan vezető párt a parlament alelnökét, Norbert Hofert jelölte államfőnek.

Norbert HofertNorbert Hofer (Fotó: Reuters/Leonhard Foeger)
Az Ausztriában a szociáldemokratákkal koalícióban kormányzó néppárt (ÖVP), valamint Burgenland szociáldemokrata–szabadságpárti és Felső-Ausztria néppárti–szabadságpárti vezetése jelentősen megnyirbálná a menekülteknek folyósított szociális ellátásokat, hogy tovább csökkenjen az országba érkező migránsok száma. A felső-ausztriai javaslat a jelenleg folyósított 914 eurót 320 euróra csökkentené.
Ausztriában jelenleg a menekültkérelmet benyújtók szállást és havonta 40 euró költőpénzt kapnak. A szociális segélyre akkor lesznek jogosultak, ha megkapják a menekültstátust. A javaslat alapján amennyiben a menekült nem mutatna hajlandóságot az elhelyezkedésre, illetve megtagadná a német nyelvi kurzusok és az értékrendszerről szóló tanfolyamok látogatását, úgy további 25 százalékkal csökkenne a juttatás összege. Reinhold Lopatka néppárti frakcióvezető szerint az intézkedések elsősorban az integrációt megtagadó migránsokra irányulnak. Alois Stöger szociáldemokrata szociális miniszter erre azt mondta, hogy a juttatások csökkentése nehezítené az integrációt. Tiltakoznak a migránsokat támogató segélyszervezetek is.

Több hónapos találgatás után a Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache tegnap délelőtt, utolsóként, megnevezte, hogy Norbert Hofert indítják az áprilisi elnökválasztáson. Az egyik napról a másikra bejelentett sajtótájékoztatón Strache a két legesélyesebbnek tartott jelölttel, Ursula Stenzellel és Norbert Hoferrel együtt jelent meg. A korábban Bécs első kerületét vezető Stenzel az ÖVP képviselője volt, Hofer pedig a parlamenti alelnöke, az FPÖ kevésbé ismert, de legfontosabb politikusának számít, akinek nagy szerepe volt a pártprogram megalkotásában.

A negyvennégy éves Hofer korábban azt mondta, túl fiatalnak érzi magát az államfői hivatalhoz, de később úgy nyilatkozott, hogy a pártból sokan biztatták az indulásra. Hofer valóban évtizedekkel fiatalabb az eddigi szociális miniszternél, a szociáldemokrata Rudolf Hunsdorfernél, a néppárti Andreas Kholnál, a parlament egykori elnökénél, valamint a zöldek volt elnökénél, Alexander Van der Bellennél, ugyanakkor kora előny is lehet a fiatal választóknál, akik szignifikáns részét teszik ki az FPÖ bázisának. A sajtó sokáig találgatta, kit indít az FPÖ, és különböző elméletek születtek arról, hogy melyik jelölt személye melyik kormánypárttal való leendő együttműködést segítheti. Hofer minden elemzésben helyet kapott egy teoretikus FPÖ-kormányban, jelölése arra is szolgálhat, hogy ismertebbé tegyék az osztrák közvélemény előtt.