Befektetésre ajánlott kategória jöhet

Bódy Géza – 2016.01.29. 02:13 –

Akár két hitelminősítőnél is befektetésre ajánlott kategóriába kerülhetünk az idén – közölte Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletág igazgatója. Ez vételi érdeklődést válthat ki a nemzetközi alapkezelőknél a magyar papírok, köztük a magyar részvények iránt, ami rövid távon erősítheti a forint árfolyamát. Ugyanakkor az év során folyamatos dollárerősödésre lehet számítani.

A felminősítési várakozások miatt az év elején erősödhet a forint, majd az év végéig folyamatos gyengülés várható. A cég szerint az idén 320 forintig is elmehet az euró árfolyama, a dollár pedig a 320-330 forintos sávban mozoghat, de akár 332 forint is lehet.

A szakértők 2015 egészére megjelenő elemzésekben 2,9 százalékos GDP-emelkedést várnak, s véleményük szerint az idén 2,2 százalékkal bővül a magyar bruttó hazai termék. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) deklarált szándéka, hogy a teljes előrejelzési időhorizonton, azaz 2017 végéig változatlan szinten tartsa az alapkamatot – jelentette ki Kiss Mónika vezető elemző. Véleménye szerint így hullámzó, irányt kereső hozamokra lehet számítani az év elején, majd február végétől pozitívan hathatnak a felminősítési várakozások. Az MNB kivárhat a márciusi inflációs jelentésig, valamint az Európai Kereskedelmi Bank szintén márciusi kamatdöntő üléséig. Az MNB részéről inkább nem konvencionális eszközök alkalmazására lehet számítani, mint kamatcsökkentésre.