Több a munka, kevesebb az állásnélküli

Fékezheti a növekedést a fokozódó szakemberhiány

Putsay Gábor – 2016.01.29. 02:10 –

Elemzőket is meglepték a tavaly év végi kedvező foglalkoztatási adatok. Jelenleg tartósan négymillió felett van a munkát vállalók száma, és háromszázezer alatt az állástalanoké.

10oMár csaknem két éve négymillió feletti a foglalkoztatottak száma Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett legfrissebb kimutatása szerint a 15–74 év közötti foglalkoztatottak létszáma 118 ezer fővel emelkedve, 4,259 millióra nőtt a tavaly október–decemberi időszakban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap közölte, a magyar reformok láthatóan működnek, hiszen huszonöt éve nem volt ilyen magas a foglalkoztatottak száma hazánkban, a munkanélküliségi ráta pedig továbbra is 6,2 százalékon áll, így már öt hónapja háromszázezer alatt van a munkanélküliség. A foglalkoztatás tartósan növekszik és a munkanélküliség mértéke továbbra is alacsony, ami megfelel a kormány várakozásainak és a konvergenciaprogram előrejelzésének. A statisztikai hivatal adatai szerint a tavalyi utolsó negyedévben 281 ezren voltak állás nélkül, ami 38 ezerrel kevesebb mint az előző év hasonló időszakában.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy véli, a munkanélküliségi adat kedvezőbb a vártnál, és biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. A foglalkoztatás ütemének növekedését  fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány.
Németh Dávid, a K & H Bank vezető elemzője szerint a múlt évi adatokat jelentősen javító közfoglalkoztatás szerepe az idén is jelentős lesz, emellett elindulhat egy átrendeződés, amelynek eredményeként a közszférában dolgozók egy része a versenyszektorban helyezkedhet el. Összességében elképzelhető, hogy az idén átlagosan hat százalék alá kerülhet a munkanélküliségi ráta.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője szerint, a közmunkaprogram mellett az elsődleges munkaerőpiac is fokozatosan élénkült tavaly, azonban az üteme egyelőre nem nevezhető lendületesnek.