Esély az öngondoskodásra

Bővül a megtakarítás a gazdaság erősödésével

Putsay Gábor – 2016.01.29. 02:09 –

A foglalkoztatási helyzet javulásával és a gazdaság erősödésével növekszik a lakosság jövedelme, és ez az egyéni megtakarításokra is kedvező hatású, egyben az öngondoskodás lehetőségeit is tágítja – közölte tegnap Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős államtitkára a Foglalkoztatás, Öngondoskodás 2016 című konferencián.

hornungHornung Ágnes (Fotó: Varga Imre)
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a makrogazdasági mutatók javulásával és a kedvező adóváltozásoknak köszönhetően 2010 óta négyszáz-ötszázezerrel növekedett a foglalkoztatottak száma az országban. A kormány intézkedései révén a megtakarítási lehetőségek is kibővültek.

A 2012-ben elindított lakossági állampapírprogram révén az akkori 880-ról 2015 végére 3050 milliárd forintra emelkedett a lakosságnál levő állampapír-állomány értéke. Közölte, mindezzel együtt az önkéntes pénztárakat a kormány az állami nyugdíjrendszer kiegészítő pillérének tekinti. A lakossági megtakarítások esetében előny az is, hogy a nyugdíjbiztosítással rendelkezők adókedvezményt vehetnek igénybe. Andor László, az Európai Bizottság korábbi tagja elmondta, hogy a gazdasági jólét és a várható életkor növekedése miatt a nyugdíjnak meghatározóbb a szerepe a pénzügyekben. Így az idősebb korosztály védettnek számít a fejlett országokban, ami az európai társadalombiztosítás pozitív oldalát mutatja.