Kedden döntenek a kapitány sorsáról

Kézilabda. A címvédő francia válogatott csak az ötödik helyért játszhat – Súlyos vereség után lemondott a lengyelek szakvezetője

Salánki Miklós – 2016.01.29. 00:53 –

A kiemelt állami támogatás ellenére a magyar kézilabda élmezőnye eredményességben visszaesett, női csapatunk csak a 11. , a férfi a 12. lett az Európa-bajnokságon, és egyik együttesünk sem játszhat még az olimpiai selejtezőn sem.

Megváltóként érkezett 2014 októberében Talant Dusebajev a magyar férfiválogatott élére, aztán a kirgiz-spanyol szakember vezetésével csapatunk megbukott a lengyelországi Európa-bajnokságon, ahol csak a 12. lett. Ennél rosszabb helyezést együttesünk hat éve az ausztriai Eb-n ért el, amelyen két vereség és egy döntetlen után a 14. helyen végzett, de ott a későbbi győztes francia együttes elleni mérkőzése 29–29 lett.

A 47 éves Dusebajev – aki játékosként a szovjet és a spanyol válogatottal is nyert érmet olimpián – 2014 októberében vette át a magyar válogatott irányítását, s kilenc Eb-újonccal utazott győzni az Eb-re. A nagy akarásnak aztán bukás lett a vége, csapatunk öt vereségéből három súlyos lett, a svédek ellen dobott 14 gól pedig negatív csúcs. Dusebajev szerződése 2017. januárjáig szól ugyan, a jövője azonban bizonytalan a válogatott élén. Amennyiben keddig felajánlja a lemondását, akkor új szakvezető készíti fel csapatunkat a világbajnoki selejtezőre. Ha nem, akkor a szövetség elnöksége a keddi ülésén értékeli az Eb-szereplést, s dönt Dusebajev sorsáról. A vezetés nehéz helyzetben van, mert elégedetlen ugyan a kapitány munkájával, de az olimpia előtt nehéz megfelelő szakembert találni a kapitányi tisztségre.

A lengyel válogatott kapitánya, a német Michael Biegler nem sokat gondolkodott, a horvátoktól elszenvedett 37–23-as vereség után lemondott tisztségéről. A házigazda csapatnak a pontszerzés is elég lett volna az elődöntőbe jutáshoz, katasztrofális vereséget szenvedett azonban tizenötezer néző előtt. Talán még ennél is nagyobb meglepetés, hogy Norvégia 29–24-re legyőzte a világ- és olimpiai bajnok Franciaországot, amely csak az ötödik helyért játszhat. A tartalékos, megfiatalított német válogatott viszont bebizonyította, hogy megfelelő felkészüléssel, eredményes taktikával az erős európai élmezőnyben is lehet bravúrt elérni, az Eb-ezüstérmes Dánia legyőzésével bejutott a négy közé. A legutóbbi Eb dobogósai közül csak a spanyol csapat lehet érmes, amely a horvát együttessel mérkőzik ma a döntőbe jutásért.

Középdöntők végeredménye. 1. csoport: 1. Norvégia 9 pont, 2. Horvátország 6, 3. Franciaország 6, 4. Lengyelország 6, 5. Fehéroroszország 2, 6. Macedónia 1. 2. csoport: 1. Spanyolország 8 pont, 2. Németország 8, 3. Dánia 7, 4. Svédország 4, 5. Oroszország 3, 6. Magyarország 0. A további program. A mai elődöntők (Krakkó, 18.30 és 21 óra): Norvégia–Németország és Spanyolország–Horvátország. Az 5. helyért (Wroclaw): Franciaország–Dánia 18.30. A 7. helyért (Wroclaw): Lengyelország–Svédország 16


Vélemények. Zavaros a helyzet a válogatottnál

Fazekas Nándor korábbi sokszoros válogatott játékos: „Megítélésem szerint nem biztos, hogy az olimpiai kvalifikációs Eb-n kellett volna ennyire bátran a fiatalokhoz nyúlni. Tudom, ezek a játékosok tehetségesek, de teljesítményük elmarad a norvég és a német fiatalokétól. Ezen az Eb-n, amelyen nem titkoltan az olimpiai kijutás volt a cél, Ilyés Feri, Iváncsik Tomi, Császár Gábor vagy Lékai Máté hasznos tagja lehetett volna csapatunknak. Szomorú szívvel néztem a mérkőzéseket.”

Faludi Mihály korábbi szövetségi kapitány: „Sajnálatos, hogy egyik csapatunk sem jutott ki az olimpiára. A tények azt mutatják, hogy a világ jelenlegi élmezőnye ellépett mellőlünk. Úgy láttam, hogy a fiatalítás talán kicsit korai volt, legalábbis ilyen mértékben. De a kudarcnak egyértelműen szakmai okai is vannak. Az is meglepő számomra, hogy a magyarok között nincs olyan szakember, aki lépést tudna tartani a kézilabda-nagyhatalmak edzőivel.

Laurencz László korábbi szövetségi kapitány: „Legyünk igazságosak, nem az Eb-csapat veszítette el az olimpiára való kijutás lehetőségét. Ez sajnos már korábban elúszott, amikor csapatunk nem jutott ki a világbajnokságra. Nem tudom, mi volt a kapitány célja. Az, hogy fiatalítunk, aztán majd csak lesz valahogy? Nagyon zavaros a helyzet, és annak örülök, hogy ezt nem nekem kell majd megoldanom.”

Vass Sándor korábbi sokszoros válogatott : „Nem értem, hogyan lehetett, a magyar válogatott kitűnően játszott a spanyolok ellen, majd nem telik el huszonnégy óra, és Svédország ellen mintha kezdő kézilabdázókat láttam volna a pályán. Ki merem mondani, hogy egyes játékosokból hiányzik a megfelelő tudás. De abban egyetértek az előző kapitánnyal, Mocsai Lajossal, hogy egy sikertelen világverseny után meg kell adni a szakembernek a javítás lehetőségét. Mocsai ezt akkor mondta, amikor a szlovénok elleni meccs után eldőlt, hogy nem jutunk ki a világbajnokságra.”

Zsiga Gyula, a válogatott korábbi edzője: „Talant Dusebajev sok játékost kipróbált. Szerintem nem az volt a legmegfelelőbb keret, amely az Eb-n szerepelt. A magyar kézilabda mindig a kiszámíthatatlanságáról volt híres. Olyan játékosai voltak, akik ötletes játékukkal megleptek mindenkit. Most az Eb-n főleg a támadó játékban nem láttam tudatosságot. A szövetség vezetőinek kell felelősségteljes döntést hozniuk, és kíváncsi vagyok, hogyan határoznak.”

Gál Gyula volt sokszoros válogatott játékos: „A Montenegró elleni első mérkőzés után bizakodó voltam, most csalódott vagyok. Voltak fiatalabb, rutinosabb játékosok a keretben, és azt vallom, ha elkezdek egy munkát, akkor azt végig kell vinnem. Nem tudom most mi lenne hirtelen a legmegfelelőbb megoldás. Mindenesetre szomorú, hogy sem a női, sem a férfiválogatottunk nem lesz ott a riói olimpián.”

(BF)