Döntés az olimpiai helyszínekről

Elutasították a képviselők az ellenzék népszavazást kezdeményező módosítását

Jobbágyi Zsófia, Salánki Miklós – 2016.01.28. 03:18 –

Két térségből, ezen belül hét klaszterből áll majd a 2024-es budapesti olimpia tervezett helyszíne – erről is döntöttek a közgyűlésben.

Támogatta a Fővárosi Közgyűlés a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslatot. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, a javaslat egyik előterjesztője arra a kérdésre, mi indokolja, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése előtt másfél évvel már határozni kell a helyszínről, lapunknak azt válaszolta, maga a pályázat egy három fázisból álló, körülbelül kétéves folyamat, amelynek első szakasza február 17-én zárul. „Vagyis, eddig kell benyújtania Budapestnek a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen az első pályázati dokumentációt, amelynek tartalmaznia kell a helyszíneket érintő terveket, s amelyről előzetesen a Fővárosi Közgyűlésnek is döntenie kell” – mondta Szeneczey Balázs.

A tegnap elfogadott előterjesztés szerint a tervezett olimpiai helyszín két térségből, ezeken belül hét klaszterből áll majd. Ezek lesznek a Duna térség, az Olimpiai park, a Margit-sziget és az Óbudai-sziget, az úgynevezett városfejlesztési térségeket pedig a Hősök tere, a Puskás, a Vásárközpont és a Népliget nevű klaszterben határozták meg. Ezek közül a fókusz az Olimpiai park területére esik majd, mivel ott épülne fel az atlétikai stadion, az olimpiai falu és több más versenyhelyszín is.

A Fővárosi Közgyűlés egyben jóváhagyta azt a garancialevelet is, amely azt tartalmazza, hogy a főpolgármester a Fővárosi Önkormányzat nevében támogatásáról biztosítja a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot, illetve, hogy nincsenek a megszervezést gátló jogi akadályok. A testület nem támogatta az ellenzék módosító javaslatát, amelyben ismét népszavazást kezdeményeztek az olimpiáról.