Javuló rendvédelmi mutatók

Papp Károly: A migráció volt a legnagyobb kihívás

Lázin Miklós András – 2016.01.28. 03:10 –

A múlt évi tevékenységünk legnagyobb eredménye, hogy az ország közbiztonsága a példátlan migrációs nyomás ellenére kiegyensúlyozott maradt – hangoztatta tegnap Papp Károly országos rendőrfőkapitány Budapesten.
A szervezet 2015. esztendőt értékelő vezetői értekezletén aláhúzta, a 2014-es adatokhoz képest az eredményes nyomozások aránya 51,4 százalékról 54,8 százalékra javult.A 2015. eleji párizsi terrorcselekmények után egész évben hármas fokozatú terrorveszélyeztetettségi szint volt érvényben, a rendőri szerveknek ennek megfelelően kellett végrehajtaniuk a feladataikat – hangoztatta tegnap Papp Károly országos rendőrfőkapitány. A szervezet 2015. esztendőt értékelő vezetői értekezletén az MTI tudósítása szerint emlékeztetett, számukra a legnagyobb kihívást tavaly az illegális migrációval kapcsolatos feladatok jelentették, amelyeket eredményesen és hatékonyan oldottak meg. Példaként említette, hogy a Nézőpont Intézet 2015. szeptemberi felmérése szerint az állampolgárok 78 százaléka volt elégedett a migrá­ciót kezelő rendőri munkával.

Papp Károly közölte, 2015-ben 267 628 bűncselekményt regisztráltak, ez 13,5 százalékos csökkentést jelent a 2014-es adatokhoz képest, miközben az eredményes nyomozások aránya 51,4 százalékról 54,8 százalékra javult. Csökkent az emberölések, a testi sértések, a garázdaságok, a lopások, az autólopások, a lakásbetörések, a rablások és a rongálások száma, ugyanakkor mintegy duplájára nőtt az embercsempészet. A rendőrfőkapitány a kedvezőbb irányú változást azzal is magyarázta, hogy a közterületeken összességében több időt teljesítettek szolgálatot a rendőrök, akik együttműködtek a polgárőrökkel, és szükség esetén gyorsabban rea­gáltak. A bűnügyi statisztikával összefüggésben ismertette azt is, hogy a tavaly lezárt valamennyi szándékos emberölés, illetve halált okozó testi sértés miatt indult bűnügyben elfogták a tetteseket. Két és fél százalékkal nőtt a sérüléssel járó balesetek száma, köztük a halálos, a súlyos és a könnyű sérülésekkel járóké is. Tavaly balesetekben 644-en haltak meg, 2014-ben 626-an, csökkent az ittasan okozott balesetek száma.

Az illegális migrációval összefüggésben Papp Károly azt emelte ki, hogy a jogellenes cselekmények száma a 2014-es 61 664-ről a múlt évben 430 607-re nőtt. Tavaly 391 ezren léptek be az országba a schengeni külső határokon. Az idei év célkitűzései közé sorolta az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló jogsértésekkel, például az autólopásokkal és a betöréses lopásokkal szembeni hatékony fellépést és a schengeni külső határok fokozott őrizetét.