Állami monopólium várható a gáz- és az árampiacon

A lakossági területen végrehajtott térnyerés a rezsicsökkentés további fenntarthatóságát segíti

Putsay Gábor – 2016.01.28. 02:51 –

Októberig a teljes lakossági földgázpiac átvétele megtörténik, és a lakossági árampiac állami kézbe vétele is előkészítés alatt áll. Emellett hamarosan új távhőcéget vásárol az állam.

gáz 20160128A Főgáznak országosan jelenleg már 2,2 millió ügyfele van(Fotó: MH)

A Tigáz fogyasztóinak bekapcsolásával 3,4 millió ügyfele lesz az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) Zrt. szakmai irányítása alatt álló Főgáz Zrt.-nek – közölte tegnap Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára, a Főgáz székesfehérvári ügyfélszolgálati irodájában tartott tájékoztatón. Az államtitkár a távirati iroda beszámolója szerint hangsúlyozta, hogy a lakossági árampiac állami kézbe vétele érdekében az első lépéseket megtették, kormánydöntés után pecsét és aláírás kerülhet a szükséges dokumentumokra. Intenzív munka zajlik emellett a távhőszolgáltatás esetében is. Május végére elkészül az a tanulmány, amely a bonyolult, szétaprózódott piacon elősegíti az ország kilencvenöt pontján, más-más műszaki színvonalon dolgozó távhőcégek átvételét. Az egyik legnagyobb magyarországi település távhőcégét hamarosan megvásárolja az ENKSZ – tette hozzá Németh Lászlóné, elzárkózva azonban a település megnevezésétől.

Németh Lászlóné emlékeztetett arra, hogy az állam belépése a lakossági földgáz-, áram- és távhőpiacra a rezsicsökkentés fenntarthatóságát és további csökkentések előkészítését, valamint a szolgáltatási minőség javítását hivatott elősegíteni. Az első lépés alig egy éve a Főgáz megvásárlása volt, mára pedig a gázpiacon 2,2 millió ügyféllel rendelkeznek. Az államtitkár kiemelte: az ellátási biztonságot javíthatja, hogy a korábbi időszakkal ellentétben a Főgáz a 2014-es üzleti év eredményét, mintegy ötmilliárd forintot teljes egészében karbantartásra fordította és nem osztalékfizetésre.

Horváth Péter János, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója, a Főgáz elnöke közölte, hogy a magyar piac 65 százalékát látják el gázzal, ezzel a piac legnagyobb szereplői lettek. Elmondta, nonprofit jellegű működésük miatt a legjobb szolgáltatási színvonal elérésében érdekeltek.


„Befürödhet” a Mol az Északi-tengeren

Minden idők talán legnagyobb válságát éli az északi-tengeri olajkitermelő régió, miután a Brent a száz dollár feletti szintekről harminc dollárra esett. Norvégia és az Egyesült Királyság is komoly problémákkal küzd, ahogy az itt jelen lévő olajcégek is, a legnagyobb európai vállalatok sorra jelentik be az eszközeladásokat. Mint arról a Portfólió beszámolt, az elmúlt években a Mol is bevásárolt az északi-tengeri régióban, kérdés, hogy mi lesz ezeknek az eszközöknek a sorsa. Az itteni mezők nagy része ugyanis a mostani olajárak mellett már veszteséges.