Sok folyamatot kedvezőbben értékel a Fitch

Horváth Éva – 2016.01.28. 02:50 –

Annak ellenére, hogy az elmúlt két esztendő pénzügyi-gazdasági folyamatait kedvezőnek ítélik, a Fitch Ratings meg akar bizonyosodni arról, hogy ezek hosszabb távon is tarthatók.
A nemzetközi hitelminősítő elsősorban a fegyelmezett költségvetési politikára koncentrál és az üzleti környezet javulását kíséri figyelemmel. Fontos, hogy ez utóbbiban már több pozitív jel is tapasztalható, ami egyértelműen kedvező – idézte a Reuters tudósítója a Fitch közgazdászát. Arnaud Louis szerint a magyar osztályzatra adott kilátás pozitív, ami reménykedésre adhat okot. Hangsúlyozta, hogy a kormány hozzáállása javult a vállalatokhoz, külön kiemelte a bankadó csökkentését 2016-tól. Arnaud kitért arra is, hogy a magyar makrogazdasági környezet erős volt az utóbbi években, a növekedés jól alakult. A Fitchnél arra számítanak, hogy tovább csökken a költségvetési hiány és az államadósság. Ez indokolta a döntésüket, amellyel pozitív kilátást adtak a magyar adósságállománynak.

A Fitch május 20-án vizsgálja felül először a magyar osztályzatot 2016-ban, de azt megelőzően március negyedikén már érkezik a Moody’s és 18-án a Standard S Poor’s.

A Fitch nyilatkozatára a forint kicsit erősödött, s a reggeli gyengélkedési hullám után délután már stabilan tartotta magát a hazai valuta.