Az ember egészségét és hangulatát is próbára teszi a front

A gyors hőmérséklet-ingadozások alaposan megviselhetik szervezetünket

Zsigmond Lilian – 2016.01.28. 02:23 –

Egymás után érkeznek a különféle légköri frontok, egyik napról a másikra akár tíz fokkal is melegedhet vagy hűlhet a levegő hőmérséklete. Mindez egészségünkre és hangulatunkra is rányomja bélyegét, ezért fontos, hogy gondoskodjunk immunrendszerünk megfelelő védelméről.
A nagy fagyok után egy időre elbúcsúzhatunk a hótól, az ónos esőtől. A meteorológusok a napokban erős felmelegedést jósolnak, mindehhez ráadásul ködös, esős, párás az időjárás. A szélsőséges hőmérséklet-változásokkal együtt járó frontok nem csak egészségünkre vannak rossz hatással, hanem kedélyállapotunkat is befolyásolhatják, sokak ingerlékenyebbé, türelmetlenebbé válnak. A melegfront hatására jelentősen megváltozik a levegő összetétele. Ekkor megnő a hőmérséklet, a páratartalom, és csökken a légnyomás, ellentétben a hidegfronttal, amikor mindez fordítva van.

Ujj Zsófia, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének orvosa lapunknak elmondta, hogy a felmelegedés hatására kitágulnak ereink, ettől csökken vérnyomásunk, és megnő pulzusszámunk. Ezek együttes hatása vezet sok esetben a fejfájáshoz és a migrénhez, miközben feszültek, álmosak és fáradékonyabbak lehetünk. Sokan fájdalmat éreznek a hegek és korábbi törések helyén.

A viszonylag enyhe időben a kórokozók is jobban terjednek. Könnyebben belázasodhatunk, és nagyban növekedhet a gyulladásos, fertőző betegségek kialakulásának kockázata. A melegfront okozta tünetek sok embernél okoznak egészségügyi problémát, rossz közérzetet, különösen megszenvedik ezt az időszakot, akik pajzsmirigyproblémákkal vagy érbetegségekkel küzdenek. Megnőhet a gyomorvérzések, valamint a glaukómás (zöld hályog) roham kockázata, utóbbi súlyos esetekben vaksághoz is vezethet. Reflexeink lelassulnak, ami veszélyes lehet járművezetéskor. A melegfront számos negatív tulajdonsága mellett akad jó is. Kevéssé ismert, hogy éppen a szapora pulzusszám és a felmelegedés miatt fokozódik az anyagcserénk. A hidegfront sok embernél számottevő egészségügyi kockázattal járhat. Az erre érzékenyeknél gyakrabban jelentkezhetnek ízületi fájdalmak, asztmás rohamok, és a szívinfarktus kockázata is emelkedik. Általános tapasztalat: a front hatására a vártnál hamarabb megindulhatnak a szülések.

A frontok okozta tünetek megelőzéséért, enyhítéséért, érdemes megerősíteni immunrendszerünket, valamint néhány percet magunkra szánni. Nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, bár erre máskor is különös gondot kell fordítani. Szervezetünk könnyebben tud alkalmazkodni az időjárás változásaihoz, ha sokat sétálunk, mozgunk a szabadban. Ugyancsak jó hatása lehet a váltakozó, hideg-meleg zuhanynak. Oldhatják a stresszt különféle gyógyteák, például a citromfű, az orbáncfű, a levendula, a rozmaring, de hasznosak a ginzengkivonatok is.

A tél utolsó hónapjaiban különösen fontos fokozottan figyelni az egészségünkre, hiszen ekkora szervezetünk energiatartalékai kimerülnek. Ebben az időszakban különösen lényeges a vitaminpótlás, a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása. A banán, a citrusfélék, valamint az alma mellett érdemes rendszeresen beiktatni étrendünkbe a különféle savanyúságokat, elsősorban a sok C-vitamint tartalmazó káposztát. Bár a farsangi időszakhoz ugyan hozzátartozik a bőséges lakmározás, de ne feledjük: egészségünk megőrzéséért, jó kedélyünkért sokat tehetünk azzal, ha mértékletesen táplálkozunk.