Tovább menetel Johanna Konta

Salánki Miklós – 2016.01.28. 02:08 –

Először játszhatott az ausztrál nyílt bajnokságon főtáblán a magyar származású, 24 éves Johanna Konta, aki hatalmas meglepetésre bejutott az elődöntőbe, ahol a német Angelique Kerber lesz az ellenfele.

Melbourne-ben ünnepelte a 27. születésnapját a kínai Csang Suaj, ami kész csoda, hiszen a tavalyi gyenge idénye után visszavonult. Szülei azonban rábeszélték a folyatásra, sőt el is kísérték az Australian Openre, ahol lányuk bravúrt bravúrra halmozott, s bejutott a negyeddöntőben. Ott azonban a csoda véget ért, mert a világranglistán 47., magyar származású Johanna Konta elbúcsúztatta a kínai játékost. Csang így sem volt elégedetlen, hiszen a negyeddöntőbe jutásért 400 ezer ausztrál dollárt kapott, amivel anyagilag meglapozhatja a civil életét.

Persze Konta szereplése is kisebb csoda, a 24 éves brit játékos két éve került az első százba a világranglistán, tavaly az első ötvenbe, s eddig csak álom volt számára a legjobb négy közé jutni egy ekkora tornán. Mostani sikerével 1983 óta először lesz brit női játékos egy Grand Slam-elődöntőben. Konta magyar szülők gyermekeként látta meg a napvilágot Sydney-ben, majd a család az angliai Eastbourne-ben telepedett le. „Hármas állampolgár vagyok, de egyértelműen britnek érzem magam – mondta Konta. – Mivel Magyarországról, az európai kontinensről származunk, a szüleim úgy döntöttek, hogy Angliába költöznek. Értem hozták meg ezt az áldozatot.” Konta következő ellenfele a német Angelique Kerber lesz, aki Viktorija Azarenkát búcsúztatta.

És lesz még egy brit a legjobb négy között, Andy Murray hatodszor játszhat elődöntőt Melbourne-ben, mi­után négy szettben legyőzte a spanyol David Ferrert. A skót játékos ellenfele a pénteki elődöntőben kanadai Milos Raonic lesz, aki négy szettben nyert a francia Gaël Monfils ellen. Murray kijelentette, ha az odahaza tartózkodó feleségénél beindul a szülés, akkor otthagyja az Australian Opent.


Negyeddöntők, Férfiak: Raonic (kanadai, 13.)–Monfils (francia, 23.) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4, Murray (brit, 2.)–Ferrer (spanyol, 8.) 6:3, 6:7 (5-7), 6:2, 6:3. Az elődöntőben: Murray–Raonic, Djokovic (szerb, 1.)–Federer (svájci, 3.).

Nők: Kerber (német, 7.)–Azarenka (fehérorosz, 14.) 6:3, 7:5, Konta (brit)–Csang (kínai) 6:4, 6:1.