Athén elhanyagolja határvédelmi kötelezettségeit - állítja az EU-biztos

Görögországnak többet kell tennie, különben szankciókra számíthat

MH/MTI – 2016.01.27. 20:13 –

Görögország "súlyosan elhanyagolta" a schengeni külső határok védelmére vonatkozó kötelezettségeit a migrációs válság közepette és komoly hiányosságok tapasztalhatók - közölte az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke.  Amennyiben Athén nem teljesíti az előírásokat, akkor a schengeni egyezmény értelmében szankciókat vezethetnek be ellene. A Frontex adatai szerint a menekültáradat a tél beálltával sem mérséklődött jelentősen, az év utolsó két hónapjában 250 ezren érkeztek a görög partokhoz. 

Dombrovskis  nagy

 A biztosok kollégiuma szerdáán megvitatta a Görögországra vonatkozó schengeni értékelési jelentés tervezetét, amely a Frontex  szakértőinek egy, előre be nem jelentett novemberi helyszíni látogatásán alapul.

A dokumentum készítői, noha elismerik a görög hatóságok leterheltségét, megállapítják, hogy a migránsok tényleges azonosítása és regisztrációja nem történik meg. Előfordul, hogy az ujjlenyomatokat nem viszik be a rendszerbe, nem ellenőrzik mindig az úti okmányok hitelességét, és nem vetik össze azokat minden esetben az alapvető biztonsági adatbázisokkal.Az uniós biztos elmondta, hogy bár tavaly november óta a görög hatóságok fokozták erőfeszítéseiket, ez még mindig nem elegendő, továbbra is komoly hiányosságok tapasztalhatók.

Szankciók is jöhetnek Athén ellen

Ha a tagállamok többsége elfogadja a tervezetet, akkor a bizottságnak akciótervet kell kidolgoznia Athén számára. Ebben az esetben Görögországnak három hónapja lesz arra, hogy eleget tegyen az előírásoknak, máskülönben szankciókat vezethetnek be ellene a schengeni egyezmény értelmében.  A migrációs válság kezelése terén tapasztalt hiányosságok nem lesznek hatással a Görögország számára tavaly jóváhagyott, három évre szóló 86 milliárd eurós segélycsomagra.

Olga Gerovasszili, a görög kormány szóvivője szerdán úgy nyilatkozott, egyáltalán nem konstruktív, hogy Brüsszel "Görögország elszigetelését megalapozó hangulatot" próbál teremteni egy tavaly novemberi állapotokat leíró értékelés alapján, amikor a körülmények már teljesen mások.  A szóvivő úgy vélte, a menekültek vizsgálata és regisztrációja sokat javult. Hozzátette, Athén mindent megtesz, de csak részben kapott választ arra a Brüsszelnek címzett felszólítására, hogy az EU nyújtson nagyobb segítséget a menekültek regisztrációjánál. Emellett rámutatott, a 160 ezer menekült más EU-tagállamokba történő áttelepítéséről szóló megállapodás dacára eddig mindössze 414 embert helyeztek át más tagországba.

 Az uniós tagországok hétfőn felszólították az Európai Bizottságot, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy a belső határellenőrzést akár két évre is vissza lehessen állítani a schengeni övezeten belül.

 A Frontex adatai szerint a menekültáradat a tél beálltával sem mérséklődött jelentősen. Novemberben 150 ezer, decemberben 108 ezer menekült lépett Görögország és Olaszország területére. Tavaly összesen 1,4 millió bevándorló érkezett az unióba a két országon keresztül, ez ötszöröse a 2014-es adatoknak.

Szorosabb finn-orosz együttműködés

Oroszország és Finnországmegállapodott abban, hogy szorosabbra fűzik menekültügyi együttműködésüket közös határukon, amelyen keresztül egyre több migráns lép az EU területére - jelentette be szerdán Petteri Orpo finn belügyminiszter.

Az ezerháromszáznegyven kilométer hosszú finn-orosz határ egyúttal a schengeni övezet egyik határa is, de Petteri Orpo finn belügyminiszter szerint a menekültek ügyeit elsősorban kétoldalú alapon intézi majd a két ország. Arról nem szólt, hogy a szorosabb együttműködés milyen intézkedéseket jelent. Orpo azután adta ki a közleményt, hogy találkozott orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Kolokolcevvel.

A finn kormány a múlt héten bírálta Moszkvát amiatt, hogy egyre több menedékkérőt enged eljutni a finn határra. Helsinki mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a menekültválságra közös európai uniós megoldást kell találni. A finn határőrség adatai szerint csak idén januárban négyszáz menedékkérő érkezett Oroszországból a finn határra, míg tavaly egész évben hétszáz. Juha Sipila finn és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pénteken megvitatja a migránsügy kérdéseit.