Gaskó búcsúzik a Liga-elnöki széktől

Korompay Csilla – 2016.01.26. 03:27 –

Lemondásra kényszerült a Liga konföderáció vezetéséről Gaskó István, miután az elnökség bizalma megrendült benne, és összehívták a szövetség legfőbb döntéshozó szervét, amely előtt a tagság kérdéseire is válaszokat kellett volna adnia.

Gaskó 20160126Húsz év után vesztette hitelét és székét Gaskó István (Fotó: Hegedüs Róbert)

Amint azt lapunk olvasói figyelemmel követhették, miután tavaly májusban Gaskó Istvánt nem választották újra a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöki posztjára, hónapról hónapra, hétről hétre újabb dokumentumok – számlák, folyószámla-kivonatok, szerződések – kerültek elő, amelyek megkérdőjelezték Gaskó feddhetetlen vezetői szerepét. Több nyomozás is indult az ügyekben, és csak idő kérdése volt, mikor ingatja meg mindez Gaskó Liga-elnöki pozícióját.

Legutóbb arról írtunk, hogy Gaskó 2014 novemberében elnökségi határozat nélkül, tehát jogellenesen delegálta Soós Ilonát a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kuratóriumába. A Liga elnöksége ezt azután állapította meg, hogy az Erzsébet-programot működtető MNÜA-ban tevékenykedő többi szakszervezeti konföderáció felszólította a Ligát, hogy azonnali hatállyal hívja vissza az alapítvány kuratóriumából Soós Ilonát – Gaskó István Liga-elnök feleségét –, és „jelöljön egy olyan személyt, aki hajlandó érdemi együttműködésre és nem veszélyezteti a program céljait”, mivel „a helyzet mára tarthatatlanná vált, Soós Ilona és a Liga elnöke sorozatosan blokkolja a kuratórium érdemi működését és döntéseit”.

Múlt hétfői ülésén a Liga elnöksége nem jutott a napirendi pontok végére – ezek között szerepelt például a Liga pénzügyi válságkezelésének terve, illetve ezzel összefüggésben a VDSZSZ Szolidaritással közös székház eladásának ügye –, ezért úgy döntöttek, egy hét múlva folytatják a tárgyalást, emellett február 9-re összehívják a Liga Tanácsot, a Liga legfőbb döntéshozó testületét. Az elnökség tagjai súlyos morális és finanszírozási válságot emlegettek.

Cikkünk megjelenése után az egyik Liga-tagszervezet elnöke levélben fordult az elnökséghez, tájékoztatást követelve. „Engedjétek meg, hogy mellőzve a szép körlevelek hangulatát, megdöbbenésemnek adjak hangot, mely szerint a napilapokból kell értesülnöm, hogy a konföderációnál milyen helyzet alakult ki. Szervezetünk tagjai felháborodva fordulnak hozzám a napvilágot látott információkkal kapcsolatban. Aggódva fordulok hozzátok, mi folyik odafent?! (...) Ne csak akkor hívjuk össze a Liga Tanácsot, amikor már a fél ország rajtunk röhög.” Ennek megfelelő hangulatban ült tehát össze tegnap a Liga elnöksége, s ez vezetett el ahhoz, hogy „bizalomvesztés” miatt Gaskó István lemondani kényszerült a Liga elnöki székéről, mielőtt még a Liga Tanács váltotta volna le. A Liga közleménye szerint Gaskó a következő Liga Tanácson adja vissza mandátumát. Az elnökség a bejelentést tudomásul vette, a szervezet irányítását a Liga Tanács döntéséig a társelnökök látják el.