Már tavaly döntöttek a központi hivatalok teljes átszervezéséről

A részletek még hátravannak, a cél a hatékonyság

Kacsoh Dániel – 2016.01.26. 03:22 –

Előzetesen nem tájékoztatták a tervekről, de a finanszírozás átalakítása mellett lát esélyt a párhuzamosságok felszámolására Szakály Sándor, a Veritas főigazgatója, akit a háttérintézményi átszervezések kapcsán kerestünk meg.
Még tavaly karácsony előtt döntött a kormány arról, hogy a közigazgatás hatékony kialakítása érdekében felül kell vizsgálni az országosan működő központi hivatalokat és minisztériumi háttérintézményeket, biztosítva ezzel a közfeladatok hatékonyabb ellátását, illetve a polgárok és a vállalkozások adminisztratív terheinek további csökkentését.

A Magyar Közlönyben megjelent, az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat a Miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Lázár János feladatául szabta, hogy készítsen a kabinet részére előterjesztést, amely „egységes szempontrendszer alapján átfogóan újraszabályozza a központi hivatalokat, különös tekintettel jogállásukra, szervezeti felépítésükre”, egyben „tegyen javaslatot minisztériumi bontásban a szükséges átalakításokra is”. Ebben a munkában valamennyi tárcának közre kellett működnie – olvasható a december 23-i dokumentumban. Mindez megerősíti a sajtóinformációkat, amelyek szerint nem Lázár János egyéni akciója volt a hetvenhárom intézmény átszervezését, jogutóddal vagy anélkül történő megszüntetését célzó kezdeményezés. Június 30-i határidővel valamennyi miniszternek meg kell tennie a „szükséges intézkedéseket” a racionalizálás érdekében. A Vs.hu a minap közzétette a „hetvenhármak” listáját, amelynek hitelességét eddig senki nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta. Egy biztos: február 10-én dönt a kormány, ám vélhetően holnap is tárgyalnak a témáról. Kovács Zoltán kormányszóvivő a múlt héten leszögezte: nem vesznek el funkciók, feladatok, a legfontosabb, hogy hatékony, modern állam alakuljon ki. Ennek érdekében iktatnák ki a párhuzamosságokat, ám ha lehetőség van, fel is kell számolni az ilyen intézményeket. Azt is megvizsgálják, mely minisztériumokhoz, kutatási tevékenységhez, egyetemhez rendelve lehetne ezt a munkát tovább folytatni. Lá- zár amúgy a biztosan megmaradó intézmények közé sorolta a rendőrséget, a honvédséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot és az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, az átalakítandók között említette az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, a nyugdíjfolyósító intézetet, valamint a közlekedési hatóságot.

A lajstrom szerint a Veritas Történetkutató Intézet alá kerülne a Nemzeti Örökség Intézete, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. Megkeresésünkre Szakály Sándor főigazgató elmondta, előzetesen nem tájékoztatták a tervezett változásról, ám az említett intézmények egyes feladatait biztosan el tudnák látni. A részleteket át kell gondolni, de van lehetőség egyes párhuzamosságok felszámolására, természetesen a finanszírozás tisztázásával. Felvetésünkre elmondta, a vagyonkezelő még nem biztosított számukra ingatlant, ahová az Igazságügyi Hivataltól átvett kárpótlási iratokat el tudnák helyezni.