Decemberben minden eldőlt, kár a vitáért

Tarlós–Seszták-egyeztetés: az állam átvállalja az agglomerációs költségeket

Pindroch Tamás – 2016.01.26. 03:19 –

Ez év januárjától a kormány kész viselni az agglomerációs közlekedés költségeit – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Seszták Miklós miniszter és Tarlós István főpolgármester szombati egyeztetéséről.

HÉV 20160126„Decemberben megállapodtak a busz és a HÉV átvételéről” (Fotó: Nagy Balázs)

Amíg a feladatot az állam helyett más végzi, addig a jegybevétellel nem fedezett költségeket az állam állja – írta tegnapi közleményében az NFM. Közölték, a főpolgármester a szombati, Seszták Miklós miniszterrel történt egyeztetésen azt mondta, hogy amíg az állami átvétel nem történik meg, addig a főváros a költségek megtérítése mellett biztosítja az agglomerációs közlekedést, a tárgyalások végéig tehát a szolgáltatást az eddig megszokott rendben nyújtják.

Eközben újabb vita robbant ki Orbán Viktor kormányfő és Tarlós István főpolgármester decemberi tárgyalásairól. Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter egy minapi tévényilatkozatában arról beszélt, a főpolgármester annak ellenére kezdte követelni a kormánytól az agglomerációs közlekedés finanszírozását, hogy arról a miniszterelnökkel korábban már megállapodott. Mint mondta, decemberben ugyanis megállapodás született a buszjáratok és a HÉV állami átvételéről. Kifejtette, a találkozó kilencven százalékán jelen volt, és azt konstruktívnak értékelte. Ezért nem egészen értette, hogy a főpolgármester azóta miről is beszél.

Rogán emlékeztetett, Tarlós január elején, vagyis a megállapodás után állt elő azzal a követeléssel, hogy az állam vegye át az agglomerációs közlekedést. Rogán azt is közölte, jelezték a főpolgármesternek, hogy az ezzel kapcsolatos döntésekről a kormány a következő ülésén határoz. Megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök szavait, amelyek szerint a főváros tízmilliárdos nagyságrendű összeggel tartozik a MÁV-nak, mert 2010 óta a Budapest-bérletek felhasználásából származó tartozást nem egyenlítette ki.

Tarlós a Népszavának azt mondta, Rogán nem mondott igazat, nem volt jelen a decemberi találkozó kilencven százalékán. Mint mondta, csak elvi megállapodást kötött a miniszterelnökkel az agglomerációs közlekedés állami átvételéről. Azt is mondta, úgy volt, hogy januárban folytatják az egyeztetést, de a kormány végül Sesztákot bízta meg az ügymenettel. A főpolgármester múlt pénteken cáfolta, hogy a főváros tartozna a minisztériumnak, a MÁV-nak vagy a Volánnak. A kormányfő–főpolgár-mester-találkozóról már másnap megírtuk kormányzati és fővárosi forrásokra hivatkozva, hogy azon megállapodás született az agglomerációs közlekedés állami átvételéről.