Megtámadták a Kúrián Kész kérdését

Baranya Róbert – 2016.01.26. 03:00 –

Egyelőre nem indulhat el a kampányfinanszírozás átalakításával kapcsolatos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése, mert a Kúrián megtámadták a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amelyben hitelesítette a kezdeményezést.
A Kész Zoltán független képviselő által benyújtott kérdés úgy szólt: „Egyetért Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselők választásán minden pártlistát állító párt köteles legyen a Magyar Államkincstárnak visszafizetni a számára közpénzből juttatott kampánytámogatást, ha a pártlista nem szerezte meg az országos listákra leadott érvényes szavazatok legalább 2 százalékát?”

Az NVB január 18-i ülésén egyhangú döntéssel hitelesítette a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét. A hitelesítő határozatot azonban megtámadták, azt viszont az NVI nem közölte, hogy ez ki volt. A Kúriának kilencven napja van arra, hogy döntsön, lehet-e a kérdésben népszavazást tartani. Ha a Kúria úgy dönt, helybenhagyja az NVB hitelesítő határozatát, a szervezőnek négy hónapja van arra, hogy összegyűjtse a népszavazás kiírásához szükséges kétszázezer aláírást. Ha azonban a Kúria megváltoztatja az NVB hitelesítő döntését, újra megnyílik a lehetőség a témában népszavazási kérdés benyújtására.