Orbán: Visszatértünk Attila sikeres népéhez

Magyarországi technológiáért cserébe mongol ásványi kincseket kaphatunk

Máté T. Gyula – 2016.01.26. 02:55 –

„Politikai fedés” a gazdasági kapcsolatok gyors javításához, helyreállításához – Orbán Viktor tegnap kezdődött mongóliai útjának célja röviden így foglalható össze. Üzleti lehetőség bőven van, ezek közül talán a legfontosabb: Mongóliának nagyon sok az ásványkincse, Magyarország pedig rendelkezik a szükséges technológiával.

Szijjártó 20160126Szijjártó Péter külügyminiszter és Bajarbaatar Bolor mongol pénzügyminiszter Ulánbátorban (Fotó: MTI - Szecsődi Balázs)

„A magyar és a mongol nemzetnek más a sorsa, hiszen míg a magyarok új hazát kerestek maguknak, és olyan különleges népként élnek Európában, amelynek ott nincs rokona, a mongolok eredeti hazájukban őrzik örökségüket. De mindkét nép Attila népe, és mindkettő sikeres” – erősítette meg tegnap Ulánbátorban magyar és mongol üzletemberek előtt Orbán Viktor. A magyar kormányfő korábban Csimedín Szaikhanbileg mongol miniszterelnökkel tárgyalt. A megbeszélések utáni sajtótájékoztatón Orbán hangsúlyozta: „A szívünk hozott ide, ami viszont nem jelenti azt, hogy a zsebünknek ellenségei lennénk, ezért a háromnapos látogatástól azt várjuk, hogy egyszerre mélyíti el a két nép barátságát és segíti az üzleti együttműködést.” „Mi most visszatértünk ide” – mondta, kifejtve: volt egy nehéz időszak a magyar gazdaságban, amikor be kellett zárni az itteni nagykövetséget, de most már kiverekedtük magunkat ebből a nehéz helyzetből, így újranyitották a külképviseletet, visszatértünk ide, Mongóliába.”  Orbán Viktor az eddigi sikerek között említette, hogy már négyszáz mongol diák végezte tanulmányait Magyarországon, és a jövőben kétszáz fiatalnak ajánlanak magyar állami ösztöndíjat. Szintén fontos eredmény, hogy magyar mérnökök dolgoztak Mongóliában a vízgazdálkodásban, és magyarok építették azt a biokombinátot, amelynek felújításához most segítséget nyújtanak – emlékeztetett. Úgy látja, mivel Magyarország nem nagy ország, arra kell összpontosítania, amiben jó, és ilyen a mezőgazdaság, a gyógyszeripar, az IT-szektor, a vízgazdálkodás vagy a mérnöki tevékenység.

A miniszterelnöki csúcs után több megállapodást is aláírtak, így például az Eximbank 25 millió dolláros hitelkeretet nyitott egy mongóliai biokombinát felújításához. Magyarország várhatóan segítséget nyújt a mongóliai állattenyésztésből származó exportlehetőségek kihasználásában is.

Csimedín Szaikhanbileg az együttműködés területeit sorolva külön is kiemelte: Mongóliának nagyon sok az ásványkincse, Magyarország pedig rendelkezik a szükséges technológiával, így a két ország együttműködése nagyon előnyös lehet. A mongol miniszterelnök szerint hazája földrajzi elhelyezkedése nagyon jó, közel van a kínai és a távol-keleti piacokhoz, ami hasznos a potenciális befektetőknek. Az országban a demokratikus intézmények stabilitást és kiszámíthatóságot garantálnak, ami az alapja minden beruházásnak. Csimedín Szaikhanbileg a már említett ásványkincsek – például a szén és a réz – mellett megemlítette Mongólia hatvanmilliós állatállományát is, „a szabadon tartott állatok húsa jó minőségű terméknek számíthat bármelyik piacon”.

Végül a mongol miniszterelnök kijelentette: ideje az előrelépésnek a magyar–mongol kapcsolatokban, és a szorosabb együttműködés mindkét félnek előnyös lehet. Az üzleti fórumon több együttműködési megállapodást is aláírtak magyar és mongol szervezetek képviselői – a magyar kormányfőt öt szakminiszter és ötven üzletember kísérte el. w
<br /