Szmoggal, ónos esővel támad a tél

A szélmentes időjárás miatt magas maradhat a szálló por koncentrációja

MH-összeállítás – 2016.01.26. 02:30 –

Több magyarországi település mellett Budapesten is elrendelték tegnap az illetékesek a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a szálló por magas koncentrációja miatt.

Budapest 20160126Várhatóan még napokig hasonló látkép fogadja a Budapesten közlekedőket (Fotó: Varga Imre)

A keleti országrészben a helyzet komolyabb intézkedéseket követelt, Nyíregyházán – ahol szmogriadót hirdettek – annyira rossz volt tegnap reggel a levegő minősége, hogy a város vezetése azt tanácsolta a helyieknek: ne fűtsenek szilárd tüzelőanyagokkal, ne szellőztessenek, és a lehető legkevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

Az ónos eső jelentette veszélyek miatt tegnap tizenhárom megyére adott ki riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma kissé enyhébb, kevésbé csapadékos idő várható, de a hidegebb területeken az utak rendkívül csúszósak maradhatnak a tegnapi esőzés után. A szakemberek ma reggelre elsősorban az Északi-középhegység környékére jeleztek jelentősebb mennyiségű havat. Bár ma már egyes helyeken tizenhárom Celsius-fok is lehet, hazánk egész területén borongós idő lesz, a hét második felében a napsütés mellett jelentősebb mennyiségű csapadék is várható.