Köznevelési kerekasztalt alakítanak

Balog Zoltán: Tudtuk, hogy a változások a pedagógusokra nagyobb munkaterhet rónak, ezért jár a folyamat jelentős béremeléssel

Korompay Csilla – 2016.01.25. 01:30 –

Ezen a héten írja alá az emberi erőforrások minisztere a Klik korrek­cióját tartalmazó rendeletmódosítást. A tárca több kérdésben megállapodott szakmai szervezetekkel, ennek eredményeként harmadára csökkennek a pedagógusok adminisztrációs terhei, módosítják az önértékelési, tanfelügyeleti és minősítési rendszert.

köznevelési20160125Konszenzus. Balog Zoltán, Horváth Péter és Czunyiné Bertalan Judit (Fotó: Nagy Balázs)

A felsőoktatási kerekasztal mintájára köznevelési kerekasztal alakul a köznevelés aktuális kérdéseinek áttekintésére – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton Budapesten, miután tárgyalt a Nemzeti Pedagógus Karral és szakmai szervezetekkel. A miniszter a távirati iroda tudósítása szerint elmondta, hónapok óta folyik a munka a köznevelési rendszer átalakítása érdekében. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) százhuszonkétezer alkalmazottja van, a szervezet nem működhet belső korrekciók nélkül. Hozzátette: a vonatkozó miniszteri rendeletmódosítást jövő héten írja majd alá.

Jobb színvonalú, versenyképes képzettséget nyújtó oktatást szeretnének, amely kapcsolódik a magyar oktatás hagyományaihoz is – hangsúlyozta Balog Zoltán, hozzáfűzve, tudták, hogy az átalakítás a pedagógusokra nagyobb munkaterhet ró, és többletfeladatokat ad, ezért gondolták, hogy ezt jelentős béremeléssel együtt lehet csak megtenni. A megkezdett béremelést folytatják, utolsó üteme 2017 szeptemberében lesz. Az intézkedés eddig plusz kétszázmilliárd forintot jelentett, idén újabb harmincnégymilliárdot fordítanak erre.

Kitért az ingyenes tankönyvprogramra, közölte: 2020-ra az 1–8. évfolyamon senkinek nem kell majd fizetni a könyvekért. Emlékeztetett arra is: megerősítették a gyermekétkeztetést, napi háromszori étkezést finanszíroznak háromszáztizennyolcezer bölcsődés és óvodás és kétszázötvenezer iskolás gyermek esetében.

Nőtt a pedagóguspályára jelentkezők száma, és elindítottak egy ösztöndíjprogramot is, amelyre több mint ötszázan pályáztak – sorolta Balog Zoltán. Az Oktatási Hivatal jövőjéről azt mondta: nem szűnik meg egyetlen olyan funkció sem, amelyre a köznevelésnek szüksége van. A változásokból a tanároknak és diákoknak semmit sem szabad érezniük – szögezte le.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár közölte: az egyeztetésen konszenzus jött létre, csaknem egyharmadára csökkenhetnek a pedagógusok adminisztrációs terhei. Az államtitkár elmondta, felülvizsgálják a tanfelügyeleti, értékelési és minősítési rendszert, s a pedagóguskar szakmai tagozatai, a szakértők és a szakszervezetek javaslatai alapján módosítják azokat. Egyetértésre jutottak abban, hogy nem két, hanem ötévente kell az értékelési folyamatot elvégezni az intézményeknél, illetve a pedagógusoknál. Akik tavaly vagy idén átesnek minősítési eljáráson, azoknak nem kell tanfelügyeleti látogatásra készülni. A jövő évben pedig további eljárásrendi, informatikai egyszerűsítések lesznek.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy értékelt: a találkozón közeledtek az álláspontok. Az önértékelési rendszer módosítása mellett javaslatokat kívánnak tenni az intézményfenntartó központtal összefüggésben is, szerinte van remény arra, hogy a Klik működését jobbá tegyék. A nyugdíjba vonuló pedagógusok álláshelyének betöltése jelenleg nem megoldott, ezen is szeretnének változtatni. Szorgalmazta a tananyagtartalom felülvizsgálatát, többek között annak áttekintését, milyen arányban szerepeljen a tananyagban a kompetenciafejlesztés, illetve hogyan jelenjenek meg a munkaerőpiaci elvárások. Ha ezt elvégzik, akkor van lehetőség akár a diákok óraszámának csökkentésére is – vélekedett Horváth Péter.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár azt mondta: a tanárképzésben végrehajtott átalakítás sikertörténet, 9800-ról tavaly 14 800-ra nőtt a jelentkezők száma. Rövidesen kibővül a Nemzeti Kiválóság Program, amelyet a kutatótanárokra, a pedagógusokra is szeretnének kiterjeszteni.