A rezidensekért versenyeznek

Jobbágyi Zsófia – 2016.01.25. 01:29 –

Február 17-ig pályázhatnak az egészségügyi szolgáltatók a leendő szakorvosjelöltek bérezéséhez szükséges forrásokra – olvasható az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) honlapján megjelent közleményben.
Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ kiírta pályázatát a 2016. évre kihirdetett fővárosi és megyei szakorvosi keretszámok – összesen ezerháromszáz hely – betöltéséhez szükséges állami támogatás elnyerésére. Ahogy lapunk megírta, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter kihirdette az egyetemi régiók, illetve szakma szerinti bontásban a keretszámokat – ennek betöltéséért „versenyezhetnek” azok az egészségügyi szolgáltatók, amelyek idén új szakorvosjelölteket vennének fel.

Az ENKK közleménye kitér arra is, hogy a kiemelt szakmák, úgy mint idegsebészet, plasztikai és égési sebészet, honvéd-, katasztrófa- és rendvédelmi orvostan esetében, valamint a kórházi-klinikai gyógyszerészeti és házi gyermekorvosi képzés országos keretszámaira külön pályázatokat fognak meghirdetni, amit szintén honlapjukon tesznek majd közzé. A megjelölt leadási határidő jogvesztő, így a leteltét követően benyújtott dokumentumok elfogadására, a késedelem igazolására, illetve méltányossági eljárás lefolytatására nincs lehetőség.

Ismert, tavaly a rezidensi képzési helyek száma kevésnek bizonyult, így a humán tárca átcsoportosította a régiók közötti keretszámokat, majd újakat hirdetett ki. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség előző elnöke akkor úgy nyilatkozott, a túljelentkezés „az új rendszert dicséri”, hiszen már most látszik, hogy az új rezidensrendelet segíti az orvosok itthon tartását.