Amerikai–szaúdi terv Aszad elnök ellen

Washington és Ankara politikai rendezést akar Szíriában, de készen áll a katonai megoldásra is – jelezte Joe Biden alelnök

Máté T. Gyula – 2016.01.25. 01:23 –

Egy tekintélyes amerikai liberális lap szerint Washington a szaúdiakkal közösen folytatja a szíriai kormány ellen harcolók felfegyverzését és kiképzését, úgy tudják, Rijád nagyvonalúan veszi ki a részét a finanszírozásból. Joe Biden amerikai elnök katonai megoldásról beszélt, a szíriai hadsereg pedig fontos sikert ért el.

Egyiptom 20160125Napra pontosan öt éve indult az egyiptomi „forradalom” (Fotó: Reuters - Yannis Behrakis)

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) folyamatosan együttműködik a szaúdi hírszerzéssel a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló csoportok felfegyverzésében és kiképzésében, amióta Barack Obama amerikai elnök erre 2013-ban titokban megadta a felhatalmazást – tudta meg a The New York Times. A lap szombaton arról írt, hogy az öbölállam mindig nagyvonalúan írta alá a csekkeket a titkos amerikai akciók finanszírozására.

A CIA, és a kormányzat munkatársai csak név nélkül mertek beszélni a liberális lappal, csak Mike Rogers volt republikánus képviselő mondta névvel, hogy „a szaúdiak értik, hogy szükségük van ránk, és mi értjük, hogy szükségünk van rájuk” – igaz, a titkos programról ő sem beszélt. Eddig is ismert volt, hogy Szaúd-Arábia és Katar nyíltan támogatja az Aszad-ellenes erőket, akár terroristának tekinthető csoportokat is. Rijádnak a CIA titkos akcióiban való részvétele és ezen akciók közvetlen finanszírozása ugyanakkor eddig nem került nyilvánosságra.

Az AFP francia hírügynökségnek szombaton úgy nyilatkozott egy szíriai katonai forrás, hogy az amerikaiak támaszpontot akarnak létrehozni Szíriában, Abu Hajarnál már három hónapja tartanak az előkészületek. „Nem ez az első eset, hogy az amerikaiak megsértik Szíria szuverenitását” – mondta a forrás, akinek információját amerikai részről cáfolták.

Joe Biden amerikai alelnök a hétvégén Isztambulban tárgyalt Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel, tanácskozásuk után úgy nyilatkozott, az Egyesült Államok és Törökország továbbra is keresi a szíriai válság politikai rendezésének a lehetőségét, de ha az nem lehetséges, készen állnak a katonai megoldásra is, hogy kiűzzék Szíriából az Iszlám Államot.

Visszafoglalták a szíriai kormányerők a nyugat-szíriai Latakia tartományban fekvő Rabíja városát, amely a felkelők kezén lévő utolsó jelentősebb település volt a Földközi-tenger partvidékén lévő térségben. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja közlése szerint az ostromot részben orosz katonák irányították, és orosz légi csapások támogatták.


Ötéves az Arab Tavasz

Tüntetések, felkelések sora rázta meg az arab világot öt évvel ezelőtt, az Arab Tavasz következményei máig hatnak. 2010. december 17-én egy fiatal utcai árus felgyújtotta magát Tunéziában, a munkanélküliség és drágaság elleni felkelés 2011. január 14-én Zin el-Abidin ben Ali lemondásához vezetett, az észak-afrikai ország a demokratizálódás útjára lépett. Egyiptomban napra pontosan öt éve kezdődött a Hoszni Mubarak elleni tüntetés. Az elnök februárban lemondott, a 2012-ben megválasztott iszlamista Mohammed Murszit a zavargások után a hadsereg távolította el a hatalomból. Líbiá­ban 2011 februárjában tört ki népfelkelés Moammer Kadhafi ellen, az ezredest októberben megölték, az ország azóta is instabil. A 2011 márciusában kezdődött szíriai felkelés azóta is tartó háborúhoz vezetett. Szaúd-Arábiában és Kuvaitban alig tüntettek, Jemenben tavaly durvult el a konfliktus. (ŐM)