Otthonteremtés: világos szabályok

A magyar gazdaság stabilitása tette lehetővé, hogy el lehetett indítani az új programot, közölte Dömötör Csaba államtitkár

Putsay Gábor – 2016.01.25. 01:09 –

Változnak az otthonteremtési támogatás szabályai, a cél az, hogy még többen vehessék igénybe, és minden magyar család a lehető legolcsóbban juthasson otthonhoz.

Dömötör Csaba és Tuzson Bence 20160125Dömötör Csaba és Tuzson Bence a tegnapi tájékoztatón (Fotó: Kormany.hu - Árvai Károly)

A kormány két rendeletbe foglalja februárban a program korábban rendelet- és szabálymódosításokban rögzített kereteit. Ezek egyike a régi, míg a másik az új építésű lakásokkal kapcsolatos – közölte vasárnap Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Átlátható, világos szabályokat szeretnénk, amelyek között nemcsak a jogtudósok igazodnak el – fogalmazott.

Tuzson Bence a távirati iroda tájékoztatása szerint közölte: az egy- és kétgyermekes családok is igénybe vehetik a támogatást, akkor is, ha van másik ingatlanjuk. A harmincmillió forintnál értékesebb otthonokra is igénybe vehető lesz a tízmilliós államilag támogatott hitel, és eltörlik az energetikai tanúsítvány kívánalmát, valamint a mozaikcsaládok is élhetnek a lehetőséggel, továbbá nem összkomfortos ingatlan is vásárolható lesz ily módon, mert – jegyezte meg – az ország egyes részein nincs kiépített csatorna- vagy ivóvízhálózat. Megjegyezte: az idén januártól visszamenőleges hatállyal érvénybe lépő rendelkezés alapján 2015 elejétől lehet visszaigényelni az ingatlanok áfáját.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arról beszélt: az új otthonteremtési program elindítását az tette lehetővé, hogy a magyar gazdaság stabil lábakon áll, növekszik, és a költségvetési hiány alacsony, az államadósság pedig csökken. Az otthonteremtési program elindítása tehát annak köszönhető, hogy a magyar reformok működnek – jelentette ki. Egy országos felmérésre hivatkozva az államtitkár azt közölte: a lakosság több mint négyötöde támogatja a kormány otthonteremtési intézkedéseit, a negyven év alattiak körében pedig kilencvenöt százalékos az áfacsökkentés támogatottsága.

A közérthetőség, a jobb áttekinthetőség érdekében a kormány rövidesen külön rendeletben foglalja össze az új és a használt lakásokkal kapcsolatos szabályokat – tette hozzá, hangsúlyozva, a program lezárhatja a devizahitelezés és az ebből fakadó eladósodás, valamint azt a korszakot, amikor is kevés lakás épült, ami a baloldali kormányzás „egyik legsúlyosabb öröksége” volt. „Az otthonteremtés véleményünk szerint nemzeti ügy, e nélkül a polgári berendezkedés sem lehet teljes” – mondta Dömötör Csaba.