Rossz a levegő a keleti országrészben

Mára javulás várható

Forró Péter – 2016.01.25. 01:01 –

A keleti országrész több nagyvárosában is gondot okoz a füstköd. Nyíregyházán nagy a szmog, de hasonló a helyzet Miskolcon és Debrecenben is.
A szálló por (PM10) koncentrációja átlépte a tájékoztatási, majd a riasztási küszöbértéket is a hétvégén, hiszen légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke pénteken köbméterenként 98,5, szombaton pedig már 113,6 mikrogramm volt.

A nyíregyházi önkormányzat arra kérte az embereket, hogy a légszennyezettség miatt délután öt órától délelőtt tizenegy óráig kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát vagy a sportolást, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, a szilárd tüzelés helyett gáztüzelést használjanak, és délután öt óra után ne szellőztessenek, tegyék ezt inkább a déli, kora délutáni órákban.

Debrecenben a füstködriadó tájékoztatási fokozata lépett érvénybe, mivel a szálló por átlagértéke pénteken ott is túllépte a riasztási küszöbértéket. Miskolcon a polgármester azt kérte a lakosságtól, hogy ne autózzanak, inkább utazzanak villamossal. Az előrejelzések szerint mától javulhat a helyzet az említett városokban.