Kulcsfontosságú várost foglaltak vissza a szír kormányerők

Rabíja volt az utolsó jelentősebb település a felkelők kezén a Földközi-tenger partvidékén

MH/MTI – 2016.01.24. 12:38 –

Visszafoglalták a szíriai kormányerők a nyugat-szíriai Latakia tartományban fekvő Rabíja városát, amely a felkelők kezén lévő utolsó jelentősebb település volt a Földközi-tenger partvidékén lévő térségben - számolt be vasárnap a szíriai állami televízió és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport.

Az OSDH közölte, az ostromot részben orosz katonák irányították és orosz légicsapások támogatták. A Szíriában kiterjedt információs hálózattal rendelkező szervezet úgy vélte, a város elfoglalása lehetővé teszi a szíriai kormányerőknek, hogy észak felé egészen a török határig nyomuljanak.

Rabíját 2012-ben foglalták el a felkelők, és a szíriai türkmének és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges an-Nuszra Front nevű szervezet ellenőrzése alatt állt.

Néhány nappal korábban a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők bevették az ugyancsak Latakia tartományban fekvő Szalma városát, ami a szíriai hadsereg egyik legfontosabb katonai eredményének számít, amióta a Damaszkusszal szövetséges Oroszország tavaly szeptemberben megindította légicsapásait.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója azt mondta, Rabíja a felkelők második legfontosabb bástyája Szalma után. 

Az orosz légicsapásokat főként Szíria nyugati részére összpontosítják. A cél a felkelők visszaszorítása az Aszadot is tagjai között tudó síita alavita kisebbség fellegvárának számító partvidéki területekről. Moszkva közlése szerint az orosz légicsapások az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet célozzák. 

A szíriai kormányerők az utóbbi hónapokban Latakia, Aleppó és Deraa tartományokban jelentős katonai sikereket értek el, míg a felkelők például Hama tartományban foglaltak el területeket.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 250 ezret, és milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat.